Misschien zijn we ons er niet meer van bewust, maar onze maatschappij draait op machines. Van het moment dat ’s morgens je wekker gaat, tot je weer naar bed gaat; de hele dag hebben we met machines te maken. Koffiezetter, verwarmingsketel, auto’s, bussen, liften, roltrap, brug over de snelweg, televisie; de hele dag lang werken er machines om ons heen. We zijn er grotendeels afhankelijk van. Deze machines hebben allemaal onderhoud nodig om een goede werking te garanderen.

Niet alleen machines hebben regelmatig onderhoud nodig, ook gebouwen, wegen en zelfs ons lijf kan soms best een onderhoudsbeurt gebruiken. We zitten niet voor niets regelmatig bij de tandarts, toch? Alles is nu eenmaal aan slijtage onderhevig, dat valt niet te vermijden. We weten echter helaas nooit precies wanneer onderhoud nodig is. Vaak zijn we te laat, en is er een gaatje in een kies ontstaan, of een tand afgebroken. Dat is de reden waarom er regelmatig periodiek onderhoud uitgevoerd wordt, vaak door mensen of bedrijven die daar gespecialiseerd in zijn. Maar ook voor zo’n bedrijf zou het heel handig kunnen zijn om onderhoud voorspelbaar te maken.

Maintenance en onderhoud voorspelbaar maken

Neem als voorbeeld dat u bedrijfsleider bent van een onderhoudsbedrijf, dat aan liftonderhoud doet. Deze hebben periodiek onderhoud nodig, zodat mensen gebruik kunnen maken van een werkende en betrouwbare lift. Dit is de reden waarom u één keer in de zoveel tijd een bepaalde lift aan een controle onderwerpt. Dit zorgt voor kosten aan mankracht, maar mogelijk ook aan materiaal. Onderhoud is echter niet altijd nodig wanneer deze periodiek wordt uitgevoerd.

Het kan ook zijn dat u te laat bent met het onderhouden van een bepaalde lift. Dan is de lift uitgevallen, of er zitten bijvoorbeeld mensen vast. Op zo’n moment kan er geen gebruik gemaakt worden van deze lift. Dit kan erg vervelend zijn voor de bewoners van een flat, denk bijvoorbeeld eens aan oudere bewoners van een bejaardenhuis. Hier biedt u service voor, en daar bestaat uw bedrijf voor, maar het vraagt wel om veel flexibiliteit, een piek in uw agenda, de nodige mankracht en natuurlijk bijkomende schadekosten.

Hier wordt slechts een voorbeeld gegeven van de problemen waar een bedrijf tegen aan kan lopen. Of u nu een bedrijf heeft dat doet aan onderhoudsdienstverlening, of u bent bedrijfsleider van een bedrijf die veel met machines te maken heeft; u heeft er ongetwijfeld regelmatig mee te maken. Het zou toch heel handig voor u zijn wanneer er een apparaat zou bestaan dat aan voorspellend onderhoud doet? Welnu, dat apparaat bestaat, het heet de Thingsway.

Wat is De Thingsway?

De basis van De Thingsway is een product voorzien van verschillende sensoren in een behuizing. De eerste variant van de Thingsway heeft een waterdichte behuizing, hierdoor kan het gebruikt worden in situaties in de buitenlucht. Denk dan aan bijvoorbeeld het meten van de doorstroming van dakgoten en regenpijpen. Door deze doorstroming continu te meten kan er op tijd ingegrepen worden wanneer deze doorstroming minder wordt. Dit is een teken dat de dakgoot vervuild is geraakt, waardoor de doorstroom minder wordt. Onderhoud is nu nodig en kan op dit moment gepland worden. Dit is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden van de Thingsway.

De Thingsway is een sensor dat snel aan te passen is op alle wensen en activiteiten van uw bedrijf. Zo bestaat er ook een variant die geschikt is voor industrieel gebruik. Heeft u een bedrijf dat veel te maken heeft met onderhoud en maintenance? Of maakt u in uw bedrijf veel gebruik van machines? Dan is de Thingsway een oplossing in voorspellend onderhoud voor u.

voordelen thingsway

Voorspellend onderhoud met de Thingsway

De Thingsway is op de markt gebracht door Salland Electronics, een bedrijf werkzaam in Internet of Things oplossingen. De naam Thingsway is een samenvoeging van Things en Gateway. Het product Thingsway is een letterlijke samenvoeging van een IOT oplossing gecombineerd met een gateway. Het product is voorzien van in- en uitgangen die een directe verbinding met een mobiel netwerk mogelijk maken. Hierdoor bevat het product diverse sensoren en bovendien een eigen gateway.

Door het continu meten van een bepaalde doorstroom of druk middels bepaalde sensoren, monitort de Thingsway waar en wanneer maintenance vereist is. Dit kunt u zien als voorspellend onderhoud en maakt periodiek onderhoud onnodig. Dit kan flink wat kosten schelen, in manuren, maar ook in schade. Niet alleen dat, maar het scheelt u ook ongewenste pieken in uw agenda. Daarmee kunt u de Thingsway zien als een voorspellend en preventief onderhoudsproduct. In de toekomst kunt u het nodige onderhoud eenvoudig plannen door het analyseren van de metingen.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!