Bijna alle bedrijven hebben te maken met onderhoud. Alles om ons heen is immers onderhevig aan slijtage en dient daarom onderhouden te worden. Niet alleen machines zijn onderhevig aan onderhoud, maar natuurlijk ook gebouwen en infrastructuur. Voor uw bedrijf kan dat bijvoorbeeld betekenen dat u alle machines regelmatig periodiek laat onderhouden, dit om uitval en schade te voorkomen. Het kan ook zijn dat u werkt voor een maintenance bedrijf. In alle gevallen geldt dat u veel baat heeft bij een goed onderhoudssysteem. Een goede strategie voor een onderhoudssysteem wordt bepaald door de juiste onderhoudsmetingen toe te passen. Dit zorgt ervoor dat onderhoud beter te voorspellen is. Zo kan efficiëntie worden vergroot en kosten worden gereduceerd.

Wat wordt gezien als onderhoud?

U kunt onderhoud zien als alle nodige activiteiten die het doel hebben om een bepaald object in een goed werkende conditie te houden of brengen. Dit om te zorgen dat het object zijn functionaliteit behoud. Het waarborgen van de functionaliteit is nodig om eventuele negatieve gevolgen tegen te gaan zoals:

  • Een onveilige situatie. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor schade aan lichaam of gebouw.
  • Een ongezonde situatie. Wanneer iets niet goed functioneert, dan kan dat gevolgen hebben voor mens, dier en milieu.
  • Een object wordt onbruikbaar.
  • Een object wordt minder duurzaam. Zo kan een defect in een machine zorgen voor hogere kosten aan stroom of mankracht.
  • Afname van comfort. Vermindering van functionaliteit kan ervoor zorgen dat een proces minder prettig wordt, of een minder goed gevoel geeft. Denk bijvoorbeeld aan een lift die schokkend naar boven of beneden gaat.
  • Een slechtere uitstraling van een object. Een overstromende dakgoot zorgt niet alleen voor directe problemen, het zorgt bovendien onmiddellijk voor een slecht onderhouden aanblik.

De functionaliteit van een object kan geleidelijk minder worden door slijtage, maar het kan ook op een bepaald moment onmiddellijk verloren gaan. Het uitvoeren van onderhoud, en onderhoudsmetingen, kan uw bedrijf helpen om uitval van functionaliteit tegen te gaan.

Wat voor soorten onderhoud bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten onderhoud, deze zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Reactief onderhoud
  • Proactief onderhoud
  • Additief onderhoud

Reactief onderhoud wordt gedaan wanneer iemand bijvoorbeeld een klacht heeft. Service onderhoud wordt uitgevoerd en eventuele gebreken worden hersteld.

Proactief onderhoud wordt gedaan wanneer u bekend bent met een object, zoals een gebouw of machine. Een machine wordt preventief onderhouden om defecten te voorkomen, dit wordt gedaan door middel van periodiek onderhoud. Dit wordt ook wel eens planmatig onderhoud genoemd, omdat het vaak gebaseerd is op een onderhoudsplan.

Additief onderhoud wordt gedaan op basis van een strategie of plan. Dit is een toevoeging op het reguliere onderhoud.

De voorspelbaarheid van onderhoud

Wanneer u een keuze maakt voor een onderhoudssysteem, dan wilt u vooral dat het te verwachten onderhoud zo goed mogelijk te voorspellen is. Voor u als bedrijf zorgt dit voor lagere lasten; niet alleen op gebied van onderhoud, maar ook op gebied van kosten. Een goed onderhoudssysteem zorgt voor een hoge voorspelbaarheid van uitval en fouten die kunnen optreden in een systeem of object. Voor een klant zorgt een gedegen onderhoudssysteem voor vertrouwen, een gevoel van veiligheid en duurzaamheid.

Het voorspellen van onderhoud wordt gedaan door middel van onderhoudsmetingen, veelal tijdens periodiek onderhoud. Het nadeel van periodiek onderhoud is het feit dat het nog steeds een momentopname is. Natuurlijk kan er door middel van periodiek onderhoud over een langere periode een redelijke voorspelling van te verwachten onderhoud worden gedaan. Uit deze gegevens, en de eventuele richtlijnen van de fabrikant, kunt u een redelijk gedegen onderhoudssysteem vastleggen. De voorspelbaarheid kan echter verhoogd worden door middel van continue onderhoudsmetingen.

Hogere voorspelbaarheid door continue onderhoudsmetingen

Onderhoudsmetingen die continu worden uitgevoerd zorgen voor een veel beter beeld van de werking, slijtage en eventueel te verwachten problemen van een bepaald object. U krijgt namelijk veel meer data en over een veel langere periode. Zo’n continue onderhoudsmeting kan worden uitgevoerd op bijna elk object, of dat nu gaat om een machine, een deur of een dakgoot.

Continu metingen kunnen worden gedaan door middel van een IOT-toepassing. IOT staat voor internet of things. Dit betekent dat het meetsysteem bestaat uit één of meerdere bepaalde sensoren in combinatie met een internetconnectie. Zodoende kunnen gegevens constant worden doorgezonden en geanalyseerd.

Een goed voorbeeld van zo’n onderhoudsmeting-systeem is de Thingsway. Dit product is ontwikkeld door Salland Electronics. De Thingsway is dusdanig ontworpen dat het eenvoudig aan te passen is, speciaal op het object/systeem wat gemeten dient te worden.

Een internet of things oplossing zoals de Thingsway kan reactief onderhoud voorkomen. Bovendien kunt u een heel goed onderhoudssysteem samenstellen dankzij de onderhoudsmetingen en de gegevens die de Thingsway u levert.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!