Alles om ons heen slijt of is aan onderhoud onderhevig. Van sommige apparaten accepteren we dat, dan kopen we gewoon een nieuwe. Niet alles is echter snel, eenvoudig en goedkoop te vervangen. Dit is de reden waarom we bijvoorbeeld bepaalde dingen in en aan ons huis regelmatig onderhouden, zoals de verwarmingsketel, de kozijnen en de dakgoot. Soms doen we dit zelf, maar vaak laten we het ook uitbesteden aan gespecialiseerde onderhoudsbedrijven. Deze bedrijven voeren dan periodiek onderhoud uit.

Heeft u een bedrijf in onderhoud en maintenance? Werkt u voor een bedrijf dat veel gebruik maakt van machines? Of heeft uw bedrijf regelmatig te maken met het nodige onderhoud, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie? Dan zult u waarschijnlijk erkennen dat periodiek onderhoud nuttig is, maar niet de absolute oplossing biedt bij het voorkomen van schade door slijtage. Continue monitoring zou een effectiever middel zijn.

De nadelen van periodiek onderhoud

De nadelen van periodiek onderhoud liggen in de kosten voor mankracht, en in het feit dat nuttig onderhoud maar moeilijk te plannen is. Eigenlijk weten we nooit wanneer er schade zal ontstaan, of wanneer een machine ermee op zal houden. Periodiek onderhoud wordt uitgevoerd om schade voor te zijn, door bijvoorbeeld preventief bepaalde onderdelen te vervangen, door iets schoon te maken, of om eventuele slijtage vast te stellen. Dit, door mensenhanden uitgevoerd onderhoud, is een middel wat tot een bepaalde hoogte effectief is. Want schade komt vaak onverwacht, en soms worden onderdelen onnodig vervangen. Helaas valt niet alles te voorspellen zonder constante gegevens, dit kan zorgen voor hoge en onverwachte kosten.

Het zou echter veel effectiever werken wanneer een apparaat of een proces continu gemonitord wordt.

De voordelen van continue monitoring

Continue monitoring van een machine, apparaat of een bepaald proces zorgt ervoor dat er op tijd kan worden ingegrepen wanneer dit nodig is. Zodoende is de kans groter dat eventuele schade voorkomen kan worden.

Periodiek onderhoud wordt ingezet omdat het onmogelijk is om alles in de gaten te blijven houden door mankracht. Dat zou immers een enorme kostenpost opleveren. Wanneer je continue monitoring zou kunnen inzetten door middel van een apparaat, of een sensor, dan zou dit u enorm in de kosten schelen voor periodiek onderhoud en eventuele onverwachte schade.

Continue monitoring met de Thingsway

De Thingsway is een Internet of Things product, geproduceerd door Salland Electronics. Door het constant meten van een bepaalde druk of doorstroom, monitort het product of onderhoud nodig is. Deze continue monitoring zorgt dus voor een soort voorspellend onderhoud, dit maakt periodiek onderhoud zo goed als onnodig. Dit is aantrekkelijk voor ieder bedrijf dat te maken heeft met regelmatig maintenance, of dat nu is aan machines, gebouwen of apparaten.

De Thingsway is een product dat is voorzien van bepaalde sensoren in een bepaalde behuizing. De eerste Thingsway heeft een waterdichte variant, hierdoor kan deze buiten gebruikt worden. Op dit moment wordt het ingezet in dakgoten van gebouwen. Door deze doorstroming constant in de gaten te houden kan er onderhoud gedaan worden wanneer nodig. Wanneer de dakgoten vervuild zijn geraakt zal de doorstroming verminderen. Dit zal door de verschillende sensoren opgepikt worden en middels data en een gateway gecommuniceerd worden. Onderhoud kan nu gepland en gepleegd worden. Dit is een van de voorbeelden van hoe de Thingsway in te zetten is.

De Thingsway is een zogenaamd basisproduct. Vanuit deze basis is de Thingsway snel aan te passen met sensoren (en eventueel behuizing) die het best geschikt zijn voor continue monitoring bij uw bedrijf. Uw wensen en activiteiten bepalen uw Thingsway, daarmee is de Thingsway een zeer flexibel en snel in te zetten IOT product. Ook voor gebruik op industrieel gebied bestaat er een Thingsway variant. Deze is voorzien van meerdere aansluitmogelijkheden en is geschikt voor zogenaamde DIN-rail montage.

De Thingsway is een energiezuinig ontworpen product. De energie komt van een Li-SOCL 2 AA batterij die zorgt voor 100% dekking over een periode van maar liefst 10 jaar.

onderhoud en maintenaice

Een totaalpakket bij Salland Electronics

Voor communicatie van data regelt producent Salland Electronics voor u de SIM’s. Dit zijn Multi providers die zorgen voor bereikbaarheid. Middels dit totaalpakket, inclusief Thingsway, Cloud en connectiviteit, heeft u een ideaal totaalpakket tegen gunstige kosten.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!