Als u dit leest dan is de kans groot dat u de term monitoring kent. Kent u deze term niet, of bent u er nog vrij onbekend mee, dan is hier een eenvoudige uitleg:

Monitoring is het proces waarbij een machine of apparaat connectie maakt met internet om gegevens te verzamelen en te interpreteren.

Bij IoT- oplossingen wordt veel gebruik gemaakt van monitoring. IoT staat voor Internet of Things, daarbij worden alledaagse dingen, zoals producten, of machines, met een internet connectie voorzien. Op zo’n manier kunnen deze op afstand gemonitord worden. Dit wordt gedaan om eventuele problemen voor te zijn, processen te verbeteren of machines up te daten.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe dit werkt? Hoe wordt er verbinding gemaakt met machines of sensoren? En hoe worden die gedeeld en geanalyseerd? Wat zijn die tools voor monitoring, en hoe werkt het in de praktijk?

Integratie

De eerste stap bij monitoring is om een internetconnectie te leggen tussen uw machine en de meetapparatuur. IoT bedrijven maken vaak gebruik van zogenaamde gateway’s om deze connectie te kunnen leggen. Daarna kan het bedrijf verbinding leggen via wifi, ethernet, USB en / of mobiel.

Data overdragen en opslaan

Nu er verbinding is gelegd met internet, is het tijd om de data over te dragen. Door de kracht van het internet stromen gegevens continu van een aangesloten machine naar een bepaalde externe server (beveiligd). Door deze data naar een server te sturen, kunt u toegang krijgen tot analytische gegevens, informatie, grafieken en rapporten.

monitoren onderhoud

Gegevens kunnen worden weergegeven

U kunt de gegevens inzien en analyseren, maar u zou ze ook bijvoorbeeld op de werkvloer kunnen weergeven. De gegevens kunt u weergeven via computers, een monitor of zelfs via smartphones en tablets.

Productieverhoging

Door de gegevens in realtime aan uw werknemers te laten zien, krijgen uw medewerkers meer inzicht in de machines waarmee ze dagelijks werken. Hierdoor kunnen ze eerder ingrijpen in geval van een storing of onverwacht probleem. Maar het kan ook goed werken om de efficiëntie en productie te verhogen.

Het analyseren van gegevens

Een IoT oplossing biedt u de mogelijkheid om zowel realtime gegevens in te zien, maar ook gegevens en rapportage uit het verleden. Hierdoor kunnen managers of supervisors ter plekke de gegevens analyseren om betere en weloverwogen beslissingen te nemen.

Meer productie, efficiëntie en kosten reductie

De productie en efficiëntie zal naar verwachting toenemen wanneer u de mogelijkheid heeft om de prestaties van machines of objecten te monitoren en analyseren. U kunt beslissingen nemen die gebaseerd zijn op data, niet op gevoel of verwachtingen. Zo kunt u bijvoorbeeld werktijden verbeteren, onderhoud beter plannen, uitvaltijd beperken, en nauwkeurigere offertes maken. Bovendien kunt u schade beperken, dit zal de kosten reduceren en bovendien de productie verhogen.

Dit is hoe monitoring van machines of van een bepaald object werkt via een IoT oplossing. Nu kunt u zich nog afvragen hoe deze metingen worden gedaan? Waar komen de gegevens vandaan? Bij tools die ingezet worden voor monitoring wordt veel gebruik gemaakt van verschillende sensoren.

De Thingsway

Een mooi voorbeeld van een tool voor monitoring is de Thingsway. Dit is een product van Salland Electronics. De Thingsway is ontwikkeld om verschillende metingen mee te kunnen doen, bijvoorbeeld hoeveel mensen er door een deur lopen of hoeveel water er afgevoerd wordt. Dit wordt gedaan via sensoren, deze zijn aan te passen op het bedoelde gebruik van de Thingsway. Bepaalde details van de basis Thingsway kunnen worden aangepast, zodat deze ingezet kan worden om specifieke metingen bij uw bedrijf vast te leggen.

Het grootste voordeel van de Thingsway is dat deze details snel kunnen worden toegepast. Zodoende kunt u binnen zeer korte tijd een IoT oplossing voor uw bedrijf in handen hebben.

onderhoud en maintenaice

Voor wat voor bedrijven is de Thingsway aantrekkelijk?

De Thingsway is zeer aantrekkelijk voor branches en bedrijven die veel te maken hebben met onderhoud. Denkt u dan aan bedrijven die aan onderhoudsdienstverlening doen, bedrijven die veel met machines werken, of bijvoorbeeld woningbouwverenigingen. Als u de kosten van onderhoud wilt reduceren, dan kan de Thingsway een ideale oplossing voor u zijn.

De Thingsway is ontwikkeld door Salland Electronics, een bedrijf dat zich specialiseert in innovatieve en grensverleggende IoT- oplossingen.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!