Ieder bedrijf heeft wel eens last van een storing. Het kan echter voor een flinke kostenpost zorgen wanneer storingen regelmatig optreden. Storingen kunnen niet alleen irritant zijn, ze kunnen de effectiviteit van een bedrijf enorm verstoren. Zou het voor uw bedrijf niet heel fijn zijn wanneer storingen voorkomen kunnen worden, in ieder geval voor een groot deel?

Hoe worden storingen meestal voorkomen?

Om storingen te voorkomen doet een bedrijf aan onderhoud of het bedrijf besteedt het onderhoud uit aan een externe partij. Dit geldt vooral voor bedrijven die veel te maken hebben met onderhoud, zoals bijvoorbeeld een productiebedrijf dat veel werkt met machines. Het kan ook gaan om bedrijven in vastgoed, zoals een woningcorporatie.

Het soort onderhoud waar de meeste bedrijven aan doen is preventief onderhoud. Een bedrijf zou ook kunnen doen aan reactief onderhoud. Dan wordt onderhoud pas gepleegd wanneer er een melding of klacht binnenkomt. De storing wordt pas op dat moment verholpen. Reactief onderhoud heeft als nadeel dat u regelmatig met storingen te maken zal hebben. U loopt als het ware achter de feiten aan. Bovendien kunt u als bedrijf een deuk oplopen op gebied van betrouwbaarheid en aanzien.

Preventief onderhoud heeft het voordeel dat het storingen voor kan zijn. Aan de hand van aanbevelingen van fabrikanten en historische gegevens van het object kan een onderhoudsplanning worden gemaakt. Er kan een redelijke voorspelling worden gedaan hoe lang iets meegaat, en wanneer er onderhoud gepleegd moet worden om een storing te voorkomen. Om zo’n moment van storing te voorkomen wordt er periodiek onderhoud aan een machine of object uitgevoerd.

storing en storingen voorkomen

Het nadeel van preventief onderhoud om storingen te voorkomen

Er zit echter ook een nadeel aan preventief onderhoud. Het is namelijk gebaseerd op voorspellingen en deze voorspellingen zijn gedaan op basis van vrij relevante gegevens. Helaas houden storingen zich niet altijd aan voorspellingen. Storingen komen vooral op onverwachte momenten, soms door factoren die u niet in de hand heeft. Denkt u dan aan veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld weersomstandigheden of door trillingen van een andere machine.

Periodiek onderhoud kan veel storingen voorkomen wanneer deze volgens een juist plan uitgevoerd wordt. U heeft echter nog steeds te maken met voorspellingen, menselijk handelen en veranderende factoren die u niet in de hand heeft.

Storingen voorkomen door predictief onderhoud

Een andere manier van onderhoud is predictief onderhoud. Predictief geeft al aan dat het hier ook gaat om onderhoud op basis van voorspellingen, maar deze voorspellingen worden gedaan aan de hand van accurate gegevens die door middel van real-time monitoring verkregen worden.

Een bepaald proces wordt continu gemonitord door middel van een apparaat. Veranderingen in een proces kunnen storingen veroorzaken. Wanneer zo’n verandering optreedt dan geeft het apparaat dit door en kan er onmiddellijk worden ingegrepen. Op zo’n moment wordt er dus onderhoud uitgevoerd, voordat een storing optreedt.

Het apparaat dat dit proces monitort is voorzien van sensoren en een directe internetverbinding. Zo’n apparaat wordt een Internet of Things-oplossing genoemd.

Storingen voorkomen door een Internet of Things-oplossing

Een Internet of Things-oplossing is dus een apparaat met sensoren in combinatie met een draadloze internetverbinding. Het voordeel van zo’n oplossing is het feit dat deze sensor continu een proces in de gaten houdt en bovendien voor enorm veel gegevens zorgt over de werking van een machine of object. Dit geeft u de mogelijkheid om deze data te analyseren en een nog veel beter beeld te krijgen van het object. Voorspellingen over de werking, of eventuele storingen, kunnen nog exacter worden gedaan.

Het voordeel van de real-time data en de internetverbinding, is dat de gegevens naar iedere locatie kunnen worden gestuurd. U kunt de gegevens naar een computer sturen op het hoofdkantoor, maar ook naar smartphones op de werkvloer. Zo kunnen medewerkers, of een technisch team, snel ingrijpen om een komende storing te voorkomen.

De Thingsway

Een voorbeeld van een IoT-oplossing is de Thingsway. Dit is een apparaat dat voorzien kan worden met verschillende sensoren. Ieder proces heeft namelijk een ander soort sensor nodig. Sensoren bestaan in veel verschillende soorten, bijvoorbeeld sensoren die warmte, druk, beweging of vocht meten.

Salland Electronics heeft de Thingsway ontwikkeld. Een basisproduct dat snel aan te passen is aan uw wensen. Wilt u de werking van een bepaalde machine meten? De Thingsway bestaat in een industriële versie. Wilt u metingen doen in een buitenlocatie? Dan is ook daar een geschikte Thingsway voor. Aanpassingen worden gedaan aan de behuizing en de benodigde sensoren.

De Thingsway kan u helpen om storingen te voorkomen. Zodoende kan uw bedrijf stappen maken op gebied van efficiëntie en kostenbesparing.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!