Het IOT (Internet of Things) bedrijf Salland Electonics heeft een product ontwikkeld die u voortaan kan helpen met het voorkomen van schade. Dit product heeft de naam Thingsway gekregen. Het werkt door middel van sensoren die constant een bepaald proces in de gaten kan houden.

Dit product kan een ideale oplossing zijn voor veel verschillende soorten bedrijven, instanties en corporaties.

Voor welke bedrijven is de Thingsway aantrekkelijk?

De Thingsway kan een heel aantrekkelijk product zijn voor bedrijven die veel te maken hebben met onderhoud (of maintenance). Denk daarbij aan bedrijven die onderhoudsdiensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld machineonderhoud, koffiemachine-onderhoud en onderhoud van liften of roltrappen. Ook bedrijven die veel met machines werken hebben zeer regelmatig te maken met onderhoud alsmede schade.

Andere instanties die veel aan onderhoud doen zijn woningcorporaties. Het onderhouden van gebouwen is nu een doorgaand proces. Waar gewoond wordt, wordt geleefd en daar vind logischerwijs slijtage plaats.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die veel te maken hebben met maintenance en onderhoud. Wat deze bedrijven verder gemeen hebben is het feit dat ze van tijd tot tijd te maken hebben met schade. Deze schade kan de nodige gevolgen hebben voor uw bedrijf.

Gevolgen van schade

De gevolgen van schade zijn op het oog duidelijk. Er is een defect opgetreden in een proces, een machine werkt niet meer, een dak is lek, of een draaideur gaat niet meer open. Zo’n verstoring van een proces moet verholpen worden door middel van onderhoud. Dat zorgt ten eerste voor kosten in mankracht, de persoon die het probleem gaat verhelpen moet immers betaald worden.

Ten tweede zorgt het voor kosten in het verhelpen van het probleem. Soms gaat het slechts om een klein probleem, maar het zal ook regelmatig voorkomen dat de schade groter is. Dan moet er bijvoorbeeld een duur onderdeel vervangen worden, of er moet een gehele nieuwe machine aangeschaft worden. Dit zijn bijkomende schadekosten die u toch liever zou willen vermijden.

Schade staat helaas bijna nooit op zichzelf. Vaak gaat het nooit om één onderdeel dat defect is geraakt. Wanneer een proces verstoort wordt door een defect dan heeft dit vaak effect op het gehele systeem. Als voorbeeld kunt u denken aan een dakgoot, wanneer deze verstopt raakt dan zal er een overstroming ontstaan. Dit zal niet alleen voor schade zorgen aan de goot of regenpijp, maar mogelijk ook aan het dak, of misschien zelfs wel aan het interieur van bewoners.

Andere gevolgen van schade zijn misschien minder zichtbaar, maar zijn wel degelijk aanwezig. Heeft u een bedrijf dat veel met machines werkt, dan zal een defecte machine negatieve gevolgen hebben op het productieproces. Tevens zijn er gevolgen voor de belasting van andere machines, maar ook werknemers.

Een ander minder zichtbaar gevolg van schade zijn de hoge kosten voor verzekeringen alsmede het aangaan van contracten voor maintenance en onderhoud. Maintenance en periodiek onderhoud is op dit moment namelijk de manier om schade te voorkomen. Maar het kan anders, beter en eenvoudiger.

Schade voorkomen door middel van de Thingsway

De Thingsway is misschien wel de manier om schade te voorkomen. Via sensoren houdt de Thingsway een bepaald proces in de gaten. Het kan dan gaan om de doorstroom van een buis, hoeveel bezoekers er door een winkeldeur lopen, of de afvoer van water door een sluis. De sensoren in de Thingsway, en tevens zijn behuizing, zijn heel snel aanpasbaar. Hierdoor kan het product voor zeer veel doeleinden gebruikt worden.

Het voordeel van de Thingsway is dat deze een proces continu in de gaten houdt. Op zo’n manier wordt verstoring van een doorstroom onmiddellijk geconstateerd en kan mogelijke schade voorkomen worden.

onderhoud en maintenaice

Continue monitoring

Het nadeel van periodiek onderhoud zit al in de benaming: periodiek. Eén keer in de zoveel tijd wordt er een machine, een object of proces aan een controle onderworpen. Onderhoud wordt gedaan waar nodig; er wordt schoongemaakt, of de nodige onderdelen worden vervangen. Het valt echter maar moeilijk te voorspellen wanneer er schade zal ontstaan. Natuurlijk wordt er gelet op belemmering van een proces of eventuele slijtage, maar om uitval of schade te voorspellen is constante observatie nodig.

Dit is onmogelijk door middel van mankracht uit te voeren. Om iets continu te laten monitoren en bovendien via data inzicht te houden op het proces is een IOT oplossing nodig. Die IOT oplossing bestaat nu, het heet de Thingsway. De Thingsway kan voor veel verschillende bedrijven de oplossing zijn om schade te voorkomen, en daarmee kosten te reduceren.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!