Wanneer u eigenaar of manager bent van een bedrijf of instelling, dan is de kans groot dat u regelmatig te maken heeft met periodiek onderhoud. Het kan ook zijn dat u werkt in een branche waar maintenance een belangrijk onderdeel is van uw werkzaamheden.

Het nadeel van periodiek onderhoud is dat het concept gebaseerd is op voorspellingen. Hoe lang zal een machine of object mee gaan? Wanneer moet een bepaald onderdeel van een machine vervangen worden? Om de hoeveel tijd moet er onderhoud gepleegd worden aan een dakgoot? De planning van deze werkzaamheden wordt bepaald door richtlijnen van fabrikanten aan te houden, door zelf te experimenteren en door middel van onderhoudsgegevens uit het verleden van de machine of het object.

Het analyseren van al deze gegevens bepalen mede de interval tussen tijdsstippen van periodiek onderhoud. De werking van een machine/object wordt als het ware gemonitord. Dit monitoren gebeurt echter op bepaalde momenten en wordt uitgevoerd door een persoon. Het zou veel effectiever zijn wanneer een bepaalde machine continu gemonitord wordt. Niet door een persoon, want dat zou veel kosten met zich meebrengen. Nee, door middel van een apparaat, die metingen uitvoert en deze bovendien verwerkt in bepaalde data. Door middel van het analyseren van deze data kunt u een veel beter beeld krijgen van de werking en eventuele te verwachte storing. Dit zou uw bedrijf de ideale mogelijkheid geven om kosten te reduceren. Die mogelijkheid bestaat door middel van een IoT-oplossing.

Internet of Things -oplossingen

De Internet of Things (IoT) wordt gezien als de next step in technologie. Het helpt ondernemers, bedrijven en branches om niet alleen efficiënter te werken, maar ook veiliger en duurzamer. Door het continu monitoren van objecten krijgt u meer informatie en daarmee inzichten. Dit kan u helpen om onderhoud gerichter te plannen, maar ook om schade en storingen te voorkomen.

De onderliggende gedachte van IoT is dat er meer machines, producten of objecten aan het internet zijn aangesloten dan mensen. Deze machines krijgen dus een internetverbinding, waardoor ze op afstand gemonitord kunnen worden.

Hoe gaat monitoren op afstand in zijn werk?

In de Internet of Things wereld wordt veel gebruik gemaakt van sensoren. Een apparaat met sensoren wordt aangebracht op een machine of object. Deze sensoren doen continu metingen, dit wordt omgezet in data. Doordat het apparaat met sensoren ook voorzien is van een internetconnectie, kan deze data onmiddellijk verstuurd worden.

De gegevens kunnen daardoor op afstand bekeken worden op een smartphone, computer of tablet. De internetconnectie kan worden verkregen via verschillende netwerken. Ieder Internet of Things bedrijf geeft u daar verschillende mogelijkheden in.

Verkoopt of verhuurt uw bedrijf bijvoorbeeld volautomatische koffiemachines voor bedrijven? Misschien verzorgt u daar dan ook het onderhoud voor? Koffiemachines hebben enorm veel onderhoud nodig, daar bent u als geen ander van op de hoogte. Het vullen van de bekers, koffie, melk, suiker etc. vergt al vaak dagelijkse aandacht, dat valt over het algemeen te plannen. Schade of uitval valt moeilijker te voorspellen en te plannen, behalve wanneer er sensor wordt geplaatst in de machine. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op een buis die regelmatig voor problemen zorgt. Sensoren meten de doorstroming, data wordt doorgestuurd, en constante monitoring op afstand geeft u een beter inzicht in de werking van de machine. Hierdoor kunt u in de toekomst uitval en schade voorkomen.

Dit is slechts één voorbeeld van monitoren op afstand.

De Thingsway, een maatwerksensor voor uw bedrijf

Een voorbeeld van een Internet of Things-sensor is de Thingsway. Dit is een sensor die ontwikkeld is door Salland Electronics, een Internet of Things-bedrijf gevestigd in Zwolle. Het grote voordeel van de Thingsway is zijn multifunctionaliteit; het is namelijk een sensor die op veel manieren in te zetten is.

De Thingsway kan worden aangepast op de specialistische activiteiten van uw bedrijf, daarmee krijgt u een maatwerksensor in handen. Het maatwerk wat vooraf gedaan moet worden gaat onder andere om de manier van installeren. Een sensor op een machine in een fabriekshal heeft nu eenmaal een andere bevestiging nodig dan een sensor boven een draaideur. En zo geldt dat voor alle objecten of machines. Het overige maatwerk gaat om de verschillende soorten sensoren; verschillende processen vragen om verschillende sensoren. Dit maatwerk kan echter door Salland Electronics razendsnel gedaan worden. Zo kunt u in no-time gebruik maken van monitoren op afstand.

voordelen thingsway

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!