Conditiemonitoring is een van de meest innovatieve manieren waarop bedrijven in maintenance, maar ook in de productie-industrie, geld kunnen besparen. Conditiemonitoring draait op het principe van voorspellend onderhoud, een proactieve manier om defecte apparatuur te herstellen voordat deze problemen veroorzaken. Defecte machines en kapotte onderdelen kosten bedrijven elk jaar enorm veel geld. Het gaat vaak om hele hoge bedragen, niet alleen waarneembaar in kosten, maar ook in verspilde productiviteit. Dit is erg zonde, vooral omdat het tegenwoordig vermijdbaar is.

Conditiemonitoring met een maintenance sensor

De conditie van een object of machine kunt u heel goed laten monitoren door middel van een sensor. Sensoren bestaan in vele types, voor verschillende doeleinden geschikt. Zo bestaan er bijvoorbeeld sensoren die warmte, druk, beweging en luchtvochtigheid meten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, bijna alles kan tegenwoordig gemeten worden met een sensor.

Deze sensoren registreren een verandering in de omgeving. Deze verandering kan een indicator zijn van een komend probleem bij een machine, proces of object. Zo is het bijvoorbeeld in de tuinbouw erg belangrijk hoe hoog de luchtvochtigheid is in een kas, een sensor kan dit meten. In geval van een machine kan het zijn dat de temperatuur van de lagers bepalend is voor de optimale werking. Wordt de temperatuur te hoog, dan registreert de sensor dit en geeft een melding.

De mogelijkheden van een maintenance sensor

Het Internet-of-Things biedt de mogelijkheid om zo’n melding van een sensor in real-time binnen te krijgen op welke hardware u maar verlangt. Via een directe en draadloze internetverbinding worden gegevens van de sensor gestuurd naar computer, laptop, tablet of smartphone. U kunt onmiddellijk ingrijpen en de storing voor zijn.

Een andere mogelijkheid van een maintenance sensor is het verzamelen van zoveel mogelijk data om de werking van een machine of proces te kunnen optimaliseren. Door het continu monitoren worden enorm veel gegevens verzameld. Door deze aan een analyse te onderwerpen kunnen aanpassingen worden gedaan op gebied van effectiviteit, inzetbaarheid en bezuiniging van grondstoffen.

De voordelen van een maintenance sensor

Worden de voordelen van een maintenance sensor en conditiemonitoring u al duidelijk? Misschien worden ze nog duidelijker door u redenen te geven waarom voorspellend onderhoud de toekomst is:

Lagere onderhoudskosten

Het belangrijkste voordeel van conditiemonitoring is de besparing op onderhoudskosten. Hoewel het toepassen van reactief onderhoud goedkoper kan lijken, blijkt het op de lange termijn altijd duurder. Bovendien kunnen defecte machines zorgen voor een rimpeleffect, waardoor andere apparatuur ook defect raakt en verdere schade veroorzaakt. De stilstand van machines wordt vaak veroorzaakt door verborgen interne fouten. Zonder gebruik van een maintenance sensor zijn deze fouten vrijwel onmogelijk op te sporen. Dat is de reden waarom conditiemonitoring een waardevolle investering is voor ieder bedrijf dat waarde hecht aan betrouwbaarheid.

Maximale productie

Machines die defect zijn en kapotte onderdelen kosten een bedrijf ieder jaar veel uren aan productiviteit. Dit is niet alleen nadelig voor uw winst, het kan ook nadelig zijn voor uw relatie met klanten. Door de conditie van uw machines te bewaken kunt u erop vertrouwen dat u op maximale productiviteit draait. U kunt beter voldoen aan de deadlines van leveringen aan klanten.

Levensduur van machines verlengen

Machines in de industrie en hoogwaardige onderdelen zijn gemaakt om lang mee te gaan. Het monitoren van de conditie kan zelfs helpen om de levensduur van deze machines en onderdelen te verlengen. Niet alleen zorgt voorspellend onderhoud voor het elimineren van verborgen kosten, ook de gehele productiviteit wordt verhoogd.

Prioriteit geven aan onderhoudstaken

Door continu monitoring toe te passen door een maintenance sensor krijgt u real-time gegevens, die bovendien zeer betrouwbaar zijn. Hierdoor kunt u de juiste machines prioriteit geven. Dit kan u helpen om onderhoud juist te plannen, zo bespaart u tijd en geld.

Nauwkeurige KPI’s en analyse

Een ander voordeel van zoveel data is dat u analyses kunt toepassen. U kunt uw gehele productieproces analyseren en KPI’s vastleggen. Dit geeft u de kans om weloverwogen beslissingen te nemen, bijvoorbeeld bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur of bij het verlengen van contracten.

De Thingsway, een maintenance sensor

De Thingsway is een goed voorbeeld van een maintenance sensor. Het grote voordeel van de Thingsway is dat het op vele gebieden in te zetten is, bovendien binnen zeer korte tijd. Salland Electronics heeft de Thingsway ontwikkeld, dit bedrijf uit Zwolle kan u binnen een dag met een geheel IoT-systeem uitrusten. De Thingsway wordt geheel aangepast aan de wensen van uw bedrijf. Ook de internetaansluiting kan door Salland Electronics worden verzorgd. Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende grote internetaanbieders.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!