Er bestaat een industrie dat aan veel mensen voorbij gaat; namelijk de koel-vriesindustrie. Toch is dit een bedrijfstak dat enorm belangrijk is in het dagelijks leven. Dankzij de koel-vriesindustrie heeft heel Nederland dagelijks vers eten op hun bord. Ook in de farmaceutische industrie wordt veel gebruik gemaakt van koel- en vrieskasten. De juiste temperatuur bewaken is ook in deze industrie van groot belang.

In een professionele keuken staat de koelkast centraal. Veel bedrijven zijn afhankelijk van vers voedsel, daarom zijn bedrijfsleiders zich ter terdege bewust van het belang van goede koeling. Vers voedsel is de belangrijkste bron van inkomsten van deze bedrijven, dus koelapparatuur dat betrouwbaar en effectief werkt is van cruciaal belang.

Ondernemers kunnen hun klanten vers voedsel bieden door optimale temperaturen te behouden. Wanneer deze temperatuur te veel stijgt of daalt, dan zal voedselbederf optreden. Voor de farmaceutische industrie betekent het controleren van de temperatuur dat de betrouwbaarheid van een proces beheerst wordt. Precisie is van groot belang om gecertificeerde producten te kunnen produceren.

Wanneer voedingsmiddelen bedorven raken, voorschriften niet nageleefd worden en apparatuur defect raakt dan zal dit leiden naar verloren inkomsten. Niet alleen dat, het zal reputatieschade opleveren voor een bedrijf, het zorgt voor extra kosten en misschien zelfs boetes.

Waarom is onderhoud belangrijk in de koel-vriesindustrie?

Om de goede werking van koelapparatuur te garanderen is onderhoud essentieel. De risico’s van het niet onderhouden van deze apparaten zijn:

  • de machine zal sneller verouderen;
  • de machine zal meer energie verbruiken dan nodig is;
  • het koelvermogen van de machine zal afnemen;
  • veiligheidsnormen en milieu eisen kunnen niet worden nageleefd.

Om bovenstaande risico’s te vermijden dient er regelmatig onderhoud gepleegd te worden aan koelings- en vriesapparaten. Dit periodiek onderhoud wordt meestal gedaan volgens een bepaald schema en volgens richtlijnen die aangegeven worden door fabrikanten. Deze richtlijnen worden bepaald op basis van ervaringen uit het verleden en door metingen en testen. Aan de hand van deze gegevens worden voorspellingen gedaan hoe lang een machine of onderdeel meegaat en hoe vaak het onderhoud nodig heeft. Het grote nadeel hiervan is dat het nog steeds om voorspellingen gaat, storingen kunnen nog altijd optreden.

Er wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van het Internet of Things om de werking van apparaten te monitoren. Ook op gebied van onderhoud kan het Internet of Things u grote voordelen opleveren. Een sensor kan namelijk continu bepaalde indicatoren in de gaten houden.

onderhoud koel en vries industrie

Maak gebruik van het Internet of Things om efficiënte koeling te garanderen

Het Internet of Things heeft voor een nieuwe industriële revolutie gezorgd. Door apparaten en alledaagse objecten te voorzien van sensoren en een directe internetverbinding kunnen bedrijven veel efficiënter werken en kosten voor onderhoud verlagen.

In de voedingsindustrie en farmaceutische industrie is koeling van het grootste belang. Door de werking van koelingsapparaten te laten monitoren door middel van sensoren bent u als bedrijf gegarandeerd dat de juiste temperatuur gehandhaafd blijft. De sensoren zullen veranderingen in de omgeving onmiddellijk melden via de rechtstreekse internetverbinding. Denkt u dan aan de stijging of daling van de temperatuur, een hoger energieverbruik of ongewenste trillingen in een koelmotor. Zodoende kan onderhoud gepleegd worden voordat kritische waarden bereikt zijn.

De Thingsway van Salland Electronics

Salland Electronics is een bedrijf uit Zwolle dat Internet of Things oplossingen voor bedrijven verzorgd. Zij hebben de Thingsway ontwikkeld, een IoT-sensor dat zeer snel toepasbaar is voor elk bedrijf, ook in de koel-vriesindustrie.

De Thingsway is een basisproduct dat zeer snel aan te passen is, u kunt binnen een dag al voorzien zijn van een sensor en internetverbinding. De Thingsway wordt voorzien van de benodigde sensoren, de behuizing wordt aangepast aan de omgeving en het wordt voorzien van de juiste aansluiting. Met de Thingsway heeft u een sensor in uw bedrijf die de werking van uw koelsystemen continu kan monitoren. Dit geeft u de mogelijkheid om kritische temperaturen te bewaken en onderhoud te plegen exact wanneer dat nodig is.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!