Onze moderne wereld is geobsedeerd geraakt door snelheid. De technologische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat we binnen no-time alles kunnen krijgen wat we maar willen. Producten als smartphones worden op dezelfde dag thuis bezorgd, koffie kunt u bestellen via een app en de bankzaken doen we met onze telefoon. Wachten is een woord dat we bijna niet meer kennen. Dat zorgt ervoor dat we steeds ongeduldiger worden.

Snelheid verwachten we ook als het gaat om het gebruik van digitale middelen. Als we ergens toegang toe willen, dan dient dat snel te gebeuren. Een paar seconden wachten is bijna ondraaglijk geworden. Voor een bedrijf betekent dit dat vertraging zelfs schadelijk kan zijn. In de bedrijfswereld dringt de behoefte aan snelheid razendsnel door. Dat geldt zowel voor bedrijven die zich richten op consumenten, maar ook voor business to business markten. Om aan de vraag te voldoen, en om concurrerend te blijven, is snelheid van up-to-date data essentieel geworden. Maintenance en onderhoud is zo’n branche waarvoor data enorm belangrijk is.

Real time data bij inspectieonderhoud

De taak van een onderhoudsbedrijf is om de uptime van activa te verhogen, onverwachte uitval te verminderen en het gebruik van middelen maximaal te benutten. Dit alles het liefst met lage onderhoudskosten. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, moeten maintenance bedrijven zoeken naar een effectieve manier van werken. Ze zouden als doel moeten hebben om het juiste werk aan de juiste middelen te doen, dit op precies het juiste moment met het juiste gereedschap.

Om dit doel te kunnen bereiken kan een bedrijf gebruik maken van real-time data bij inspectieonderhoud. Steeds meer onderhoudsbedrijven kiezen voor een slimmere onderhoudsstrategie. De mogelijkheid om onmiddellijk data te verzamelen, analyseren en hierop actie ondernemen, betekent voor bedrijven een enorme stap voorwaarts.

Voorbeeld van het belang van data bij inspectieonderhoud

Als voorbeeld kunnen we een machine noemen die steeds oververhit raakt bij gebruik. Deze machine begeeft het wanneer de oververhitting plaats vindt. Hierdoor ligt de productie stil, wat natuurlijk kostbaar is. Om de uitval te voorkomen wordt een technicus gestuurd om elke 12 uur de temperatuur van een lager te controleren. Indien nodig wordt deze gerepareerd of vervangen. Ondanks deze inzet raakt de lager nog steeds soms oververhit. Het resultaat blijft daarom ook nog steeds stilstand en oplopende kosten.

Wanneer u de beschikking zou hebben over real-time data van de temperatuur van de lager, dan zou u de technicus kunnen sturen voordat het probleem zich voordoet. De storing wordt voorkomen, tijd en kosten worden bespaard. Een onderhoudssysteem die real-time data weergeeft zorgt voor up-to-date gegevens. Deze gegevens kunt u eenvoudig op elk scherm aflezen en constant vernieuwen.

Real-time data zijn essentieel om een gedegen en effectief onderhoudsplan te maken.

Het belang van data voor het onderhoudsplan

Als planner van een onderhoudsplan wilt u natuurlijk ook voorzien worden van data die echt up-to-date is. Een goed onderhoudsschema maken met oude data of via Excel bestanden van een aantal dagen geleden is niet mogelijk. U loopt hierdoor achter de feiten aan, het levert meer werk op en verwarring bij het onderhoudsteam.

Wanneer een geheel onderhoudsteam de beschikbaarheid heeft tot real-time data, dan geeft dit ze de mogelijkheid om proactief in te springen waar nodig. Hierdoor wordt ongeplande downtime voorkomen en het gehele proces geoptimaliseerd.

Het Internet of Things en data analyse

De opkomst van het Internet of Things heeft gezorgd voor een enorme technologische vooruitgang. Hierdoor wordt meer data verzameld dan ooit tevoren. Van alle bestaande data op de wereld werd 90% in de laatste jaren verzameld. Om deze data goed te kunnen gebruiken is analyse nodig.

De data die verkregen wordt komt af van IoT-oplossingen. Dit zijn sensoren die continu een bepaald proces monitoren, bijvoorbeeld die lager in de oververhitte machine. Een voorbeeld van zo’n sensor is de Thingsway. Deze werd ontwikkeld door Salland Electronics en is op veel verschillende manieren in te zetten. Er bestaat een Thingsway voor de industriële sector, maar ook een versie die in de buitenlucht wordt gebruikt. Salland Electronics past de sensor aan op de wensen van de klant, ze doen dit binnen een dag. Via de Thingsway kunt u data voor inspectieonderhoud verkrijgen die uw bedrijf een stap verder kan brengen op gebied van effectiviteit en kostenbesparing.

Real-time data is de sleutel tot de toekomst van onderhoud en maintenance. De data is echter pas nuttig wanneer deze goed geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Uw doel als onderhoudsbedrijf zou moeten zijn om de data bij inspectieonderhoud automatisch te analyseren en bruikbaar te maken voor technici.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!