Het welzijn van machines heeft een enorme impact op de algehele efficiëntie van een bedrijf. Dat is de reden waarom onderhoud zo belangrijk is. Om de concurrentie voor te blijven moeten fabrikanten en producenten gebruik maken van de nieuwste technologie. Nadeel is dat het hoge kosten met zich meebrengt. Hoe kunt u innoveren, concurrerend blijven en tegelijkertijd besparen op onderhoudskosten? Om u te helpen volgen hier enkele manieren waarmee u de onderhoudskosten niet alleen kunt verlagen, maar tevens de strategie mee kunt verbeteren.

Veiligheid staat voorop!

Besparen op de kosten voor onderhoud en stilstand verminderen wordt vaak in verband gebracht met minder veiligheid en service. Dit is echter onjuist! Om de onderhoudskosten te verlagen moet er worden gewerkt aan een hogere efficiëntie. Dat betekent een betere strategie en planning. Door een betere planning kan er gerichter gewerkt worden, wat de veiligheid zal vergroten.

Fouten en storingen analyseren

Om een onderhoudsprogramma te verbeteren dient u een beter beeld te krijgen van de gegevens van onderhoudsstoringen. Door deze te leren begrijpen kunt u ze effectief maken als kritieke prestatie indicatoren.

Beperk reactief onderhoud

Reactief onderhoud wordt ook wel storingsonderhoud genoemd. Het betekent dat er pas reparaties worden gedaan wanneer een machine is uitgevallen of een object defect is.

Op het eerste gezicht lijkt dit een manier om de kosten te verlagen, u vervangt pas een onderdeel wanneer deze echt defect is. In de praktijk zal dit op de lange duur echter voor hogere kosten zorgen. Deze strategie zou u moeten beperken tot apparaten die niet kritiek zijn en onderdelen die makkelijk vervangbaar zijn.

Hou een doel voor ogen

Dankzij de enorme sprongen op gebied van technologie kunnen onderhoudsbedrijven veel beter doelen stellen en resultaten bijhouden. Om te besparen op onderhoudskosten zal een bedrijf zich moeten concentreren op een specifiek doel. Door een doel te stellen worden uw inspanningen meetbaar gemaakt.

Optimaliseer het beheer van uw voorraad

Als manager van een onderhoudsbedrijf of onderhoudsteam bent u verantwoordelijk om de kosten voor onderhoud te beheersen en uitval tijd zo laag mogelijk te houden.

In de industriële sector is het belangrijk om de werking van apparatuur te waarborgen, het gehele proces dient zo efficiënt mogelijk te draaien. De beste manier om dit doel te bereiken is door een strategische organisatie en voorraad van reserveonderdelen. Voor veel bedrijven blijkt het beheren van reserveonderdelen een enorme kopzorg. Wanneer de voorraad van een bedrijf niet optimaal is zal dit zorgen voor hogere kosten.

voorraad beheer

Maak gebruik van Total Productive Maintenance

De algehele prestaties van een bedrijf zullen verbeteren door middel van routine- en preventieve onderhoud strategieën. Bovendien zal dit de uitval van machines beperken. Een van de meest gebruikte methoden is Total Productive Maintenance (TPM). Dit is een methode die zich richt op beheersing van de werkplek. Hierdoor wordt toegankelijkheid, betrouwbaarheid en efficiëntie gegarandeerd.

TPM helpt om storingen op te lossen, minder fouten te maken, en vertragingen te voorkomen. Dit alles zorgt voor grotere prestaties. Het is gebleken dat bedrijven die aan dit beleid doen hun kosten aanzienlijk weten te verlagen.

Onderhoudsgegevens bijhouden

Bij veel bedrijven wordt nog van oude technieken gebruik gemaakt om te rapporteren. Denkt u dan aan logboeken, pen en papier en Excel-documenten. In het verleden zullen die misschien voor u gewerkt hebben, maar ze nemen veel tijd in beslag en zijn vatbaar voor fouten. Bovendien heeft u nu beschikking over veel meer gegevens.

Niet alleen op gebied van rapporteren bestaat er nieuwe technologie, ook om deze gegevens te analyseren zijn er sprongen gemaakt op technologisch gebied. Wanneer u geen gebruik maakt van deze technologie dan loopt u het risico dat u vitale data over het hoofd ziet.

Tegenwoordig bestaat er software voor onderhoud waarmee een bedrijf rapportage kan automatiseren. De software stelt u in staat om u op specifieke gegevens te richten. Dit is een veel efficiëntere manier om uw machines, apparatuur of processen mee te volgen.

Maak gebruik van de Thingsway om onderhoudskosten te besparen

Gegevens verzamelen is dus heel belangrijk voor een bedrijf om onderhoudskosten te kunnen besparen. Om deze data van machines, of van een proces, te kunnen verzamelen heeft u een sensor nodig die de machine continu monitort. Dankzij het Internet-of-Things bestaan er tegenwoordig sensoren die niet alleen zorgen voor deze monitoring, de gegevens worden tevens in real-time naar u doorgestuurd. Dit kan dankzij een draadloze internetverbinding.

De Thingsway van Salland Electronics is zo’n handig IoT-systeem wat ervoor kan zorgen dat u de kosten voor het onderhoud aanzienlijk kunt verlagen. U kunt de Thingsway inzetten om storingen te detecteren voordat deze plaatsvinden. Zodoende kunt u onderhoud plegen wanneer dit werkelijk nodig is. Dit zorgt voor maximaal gebruik van machine en onderdelen.

Tevens geeft de Thingsway u de kans om enorm veel data te verzamelen. Dit geeft een veel beter beeld van de optimale werking van een machine.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!