De weegschaal is een stukje techniek dat al duizenden jaren bestaat. Het wegen werd in de prehistorie gedaan met de hand, maar toen de mens eenmaal aan ruilhandel ging doen was het belangrijk om de waarde van voorwerpen met elkaar te kunnen afwegen. Om eerlijk te kunnen ruilen moest de exacte hoeveelheid van producten zoals graan en melk gemeten kunnen worden.
Weegschalen werden al vanaf de tijd van de Egyptenaren gebruikt, zo’n 7000 jaar geleden. Om het gewicht te kunnen bepalen werd een balans gebruikt met een contragewicht. Zo werd de weegschaal een onmisbaar voorwerp voor de mensheid. Tegenwoordig is de weegtechniek nog steeds erg belangrijk, niet alleen voor particulieren, maar ook in verschillende industrieën. De weegschaal is sinds de Egyptenaren enorm veranderd en verbeterd, maar nooit zoveel als de afgelopen jaren met de opkomst van sensoren en het Internet of Things. De moderne technologische vooruitgang zorgt ervoor dat de weegtechniek grote sprongen maakt in efficiëntie.
In welke industrieën zijn weegtechnieken belangrijk?
De meeste mensen hebben thuis een weegschaal staan, vaak onder een laag stof verstopt in een kast of lade. Voor veel industrieën is de weegschaal echter een onmisbaar stukje techniek, voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de productie-industrie. Bij het verpakken van voedingsmiddelen, goederen, farmaceutische middelen en chemicaliën is het van groot belang dat exact het juiste gewicht bepaald wordt. Een bedrijf wil natuurlijk niet teveel of te weinig van hun product leveren.
Weegtechnieken zijn ook zeer belangrijk in de vrachtsector. Het is heel belangrijk om vrachtwagens, boten en vliegtuigen op de juiste manier te beladen. Dit zorgt er namelijk voor dat een voertuig goed in balans is en veilig op weg kan. Bovendien rijdt, vaart of vliegt een voertuig dan een stuk zuiniger.
Om goed het gewicht te kunnen bepalen worden er in deze bedrijfssectoren gebruik gemaakt van weegsensoren.
Weegtechnieken en het Internet of Things
Een weegsensor wordt ook wel eens een loadcell of krachtsensor genoemd. Het is een elektronisch apparaat dat trek- en compressiekracht omzet in een elektrisch signaal. Deze sensoren worden meestal gebruikt om het gewicht van iets te bepalen, maar ze kunnen ook gebruikt worden om de spanning op iets te bepalen (zoals de spanning op een touw of katrol).
Weegsensoren verschillen van ontwerp en specifieke functie, maar ze meten allen de weerstand of vervorming binnen de sensor. Hierdoor wordt de grootte van trek- en drukkrachten bepaald. De farmaceutische industrie, de auto-industrie, de voedingsindustrie en de productie-industrie kunnen allen profiteren van deze weegtechnieken, mede dankzij het Internet of Things.
Veel IoT-toepassingen maken gebruik van weegsensoren. Mooie voorbeelden hiervan zijn het bepalen van het gewicht in magazijnen en afvalmonitoring op afstand. Voor een magazijn betekent het dat exact bepaald wordt hoeveel er nog van een bepaald product op voorraad is. In geval van afval monitoring kan bepaald worden of een afvalbak vol is en dus geleegd moet worden.
De mogelijkheden van weegtechniek en het IoT
De bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele vormen die mogelijk zijn binnen de weegtechniek en het IoT. Weegsensoren en IoT-toepassingen worden ook ingezet bij het laden van vracht. Medewerkers kunnen in real-time alle beladingsgegevens digitaal aflezen.
Dankzij sensoren en het IoT kan er ook in de productie-industrie veel sneller gewogen en daardoor geproduceerd worden. Door hun unieke ontwerp kunnen deze weegschalen fijne producten zoals medicijnen, muesli of suiker razendsnel wegen. Sensoren, systemen, data en hulpmiddelen zoals tablets nemen bovendien de kans weg op menselijke fouten.
Het vergaren van gegevens is de belangrijkste taak binnen de weegtechniek. Het biedt de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van elke verandering. Veranderingen kunnen hierna geanalyseerd worden en beleid erop aangepast. De moderne weegschalen zijn voorzien van een internetverbinding. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om toegang te krijgen tot exacte gegevens zonder er fysiek bij aanwezig te hoeven zijn. Dit komt de efficiëntie van ieder bedrijf ten goede!
De Thingsway
Het wegen met contragewichten is lang voorbij. De moderne weegtechniek werkt met sensoren en een IoT-toepassing. Voor veel verschillende bedrijfstakken kan dit voor meer efficiëntie zorgen en verlaging van de kosten.
De Thingsway is een sensor die een bedrijf daarbij zou kunnen helpen. Deze IoT-sensor werd ontwikkeld door Salland Electronics. De Thingsway is een basisproduct dat eenvoudig aan te passen is, binnen een dag kan de Thingsway van een weegsensor worden voorzien. Zodoende kunt u zeer snel gebruik maken van zijn voordelen.
Vrijblijvend contact
Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!