Het verzamelen van informatie is voor elk bedrijf belangrijk. Op de hoogte zijn van zoveel mogelijk cijfers zorgt ervoor dat u een goed inzicht heeft in het functioneren van uw bedrijf. Dat geldt voor alle aspecten van uw bedrijfsplan, bijvoorbeeld op gebied van verbruik, kosten, inkomsten en natuurlijk onderhoud.

Voor elk bedrijf is het tevens van belang om een onderhoudsplan te hebben dat goed bij het bedrijf past. Of het onderhoudsplan van uw bedrijf nu gebaseerd is op correctief onderhoud, of op proactief onderhoud, u heeft gegevens nodig om een strategisch plan te kunnen maken. Deze gegevens ten behoeve van onderhoud noemen we onderhoudsdata.

Wat is onderhoudsdata?

Voor een gedegen onderhoudssysteem heeft u data nodig waar u in de toekomst werkelijk iets aan heeft. In dit systeem zouden in ieder geval de volgende gegevens over een machine of artikel moeten staan:

  • Wat is gerepareerd of vervangen?
  • Welke onderdelen zijn bij de reparatie gebruikt?
  • Wanneer is het vervangen of gerepareerd?
  • Wat was de reden van de storing?

Om met deze gegevens een zinvolle analyse te kunnen uitvoeren heeft u een basis hoeveelheid aanvullende data nodig zoals:

  • Hoe oud was het artikel tot moment van falen?
  • Wat voor onderdelen zijn er voor de storing tijdens preventief of voorspellend onderhoud vervangen of verwijderd?

continue monitoren

Wat zijn de mogelijkheden van onderhoudsdata?

Met deze data kunt u verschillende soorten analyses uitvoeren zoals:

  • Weibull: dit is een analysemethode die veel gebruikt wordt. Het is namelijk een relatief eenvoudige methode, maar evengoed veelzijdig. U kunt het gedrag van een machine analyseren waardoor u een beter beeld heeft hoe lang de machine mee gaat.
  • Een betrouwbaarheidsanalyse. Deze wordt ook wel Crow-AMSAA genoemd. Dit is een methode om de veranderingen en de betrouwbaarheid van een machine te bepalen. De datum wanneer een machine zal uitvallen wordt voorspeld.
  • Een cumulatief frequentiepolygoon is het bepalen van de fouten in een bepaalde tijd. Dit is een relatief simpele manier om data te kunnen analyseren op aantallen en kosten.

Door het analyseren van de onderhoudsdata kunt u een beter inzicht krijgen in de werking, of storingen, van machines of artikelen. Dit kan zorgen voor een goed onderhoudsplan en reductie van kosten. Deze analyses zijn echter gedaan op grond van basis gegevens. Wanneer u nog meer data zou hebben, zou u de mogelijkheid hebben om nog betere analyses te maken. Hiermee zou u een zeer duurzaam en efficiënt onderhoudsplan kunnen maken.

Veel en interessante onderhoudsdata via het Internet of Things

Een machine, onderdeel of object zou u nog veel meer data kunnen opleveren behalve de basisgegevens van een machine of artikel zoals leeftijd, reden van storing en vervangen onderdelen. Zo zou u bijvoorbeeld de staat, werking en het verbruik continu kunnen laten monitoren. Dit continu monitoren kan worden gedaan met een Internet of Things-oplossing.

Een IoT-oplossing is een apparaat dat werkt op sensoren. Deze sensoren houden de verandering in een bepaalde omgeving in de gaten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om druk, beweging of warmte, maar er bestaan nog veel meer veranderingen die sensoren kunnen meten. Wanneer een verandering optreedt in een machine of proces, dan wordt dit door de sensor opgepikt en door middel van een internetverbinding rechtstreeks doorgestuurd in de vorm van data.

Als voorbeeld kunnen we een machine noemen waarbij de doorstroming van een bepaalde buis zeer belangrijk is. Raakt deze buis verstopt, dan valt de machine uit. Onderhoud moet dan gepleegd worden, zoals het vervangen van de buis. Oude onderhoudsdata, die u verkreeg via correctief onderhoud, liet zien dat de buis gemiddeld 6 maanden mee ging.

Met een IoT-oplossing wordt de doorstroming van de buis continu gemonitord. Wanneer de buis na 5 maanden vol raakt dan geeft de sensor dit aan u door. U kunt onderhoud plegen voordat de machine vastloopt en eventueel extra schade oploopt. Loopt de buis na 6 maanden nog steeds prima door? Periodiek onderhoud is dan niet nodig.

Dit is een eenvoudig voorbeeld van wat onderhoudsdata via een IoT-oplossing voor u kan betekenen.

De ThingsWay

De Thingsway is een IoT-sensor dat uw bedrijf van zulke interessante data kan voorzien. Het is een sensor dat in verschillende gebieden in te zetten is. Er bestaat een industriële versie, voor het vergaren van onderhoudsdata op gebied van machines en productie, maar de basis van de Thingsway is echter een product dat aan te passen is voor veel verschillende doeleinden.

De Thingsway is aan te passen op gebied van behuizing, sensoren en aansluitingen. Ook voor de internetaansluiting kunt u kiezen voor verschillende aanbieders. Meer onderhoudsdata biedt uw bedrijf de mogelijkheid om optimaal te profiteren, kosten te verlagen en uw bedrijf verder te laten groeien.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!