De naam duikt steeds vaker op en we maken er ongemerkt steeds meer gebruik van, maar toch klinkt voor velen de term “Internet of Things” nog als een onbekende toekomstvisie. Het Internet of Things is simpelweg het concept van het verbinden van alledaagse dingen aan het internet, waardoor ze in staat zijn om onderling te communiceren. Het principe achter dit idee is niet nieuw. Voorheen werd het Machine-to-Machine genoemd, maar het IoT is veel groter dan dat.

Zonder dat we er bewust van zijn, is het aantal verbonden dingen in onze wereld enorm groot geworden en de vraag neemt alleen maar toe. De waarde van de markt in IoT producten en toepassingen groeit daardoor explosief. In dit artikel kunt u lezen van het IoT precies is en geven we u enkele voorbeelden van IoT toepassingen in de wereld.

Wat is het IoT en wat is dat ding dan precies?

Uw computer en uw smartphone zijn voor u bekende dingen die met het internet verbonden zijn. Het Internet of Things gaat verder dan dat, want het gaat om het woord dingen. Alledaagse dingen die nu voorzien worden van een internetverbinding kunnen apparaten, machines en systemen zijn, maar ook objecten zoals een brug, weg of dakgoot. Door de internetverbinding kunnen deze met elkaar communiceren, met als ultieme doel het leven van mensen te versimpelen en effectiever te maken.

Hoe maken IoT-toepassingen verbinding met elkaar?

Om verbinding te maken met het internet wordt er binnen het IoT gebruik gemaakt van verschillende soorten netwerken zoals:

Mobiel netwerk

Smartphones hebben gezorgd voor een enorme groei van het IoT want ze zijn een soort assistent geworden van andere apparaten, zonder ingebouwde internetnetconnectie. U kunt dan denken aan persoon weegschalen, fitness-meters en smarthome-apparaten. Deze zijn afhankelijk van de smartphone om zich met het internet te verbinden.
Het Internet of Things is een grote reden waarom het 5G netwerk opgezet wordt. 5G kan namelijk aan veel meer apparaten connectiviteit bieden dan 4G.

Het WiFi-netwerk

We maken steeds meer gebruik van slimme apparaten in ons huis, dit zijn de duidelijkste voorbeelden van het IoT om ons heen. Denkt u maar eens aan een slimme thermostaat, slimme luidsprekers, slimme koelkasten en een videodeurbel. Deze apparaten maken gebruik van uw WIFI-netwerk om uit zichzelf te kunnen functioneren.

Vast internet

Veel bedrijven in de productie-industrie maken nog steeds gebruik van vast internet om de connectie van hun IoT-toepassingen te waarborgen. Dit wordt echter steeds vaker vervangen door IoT-sensoren met een eigen gateway.

Voorbeelden van IoT toepassingen

We hebben al enkele voorbeelden genoemd hoe het Internet of Things steeds meer in ons dagelijks leven aanwezig is. De meeste toepassingen gaan echter ongemerkt zoals bij de volgende voorbeelden:

Slimme afvalverwerking in steden

Afval wordt afgehaald op een vaste dag in de maand, toch? Helaas niet erg praktisch. Steeds meer gemeentes maken gebruik van het IoT om afval op te halen wanneer het nodig is, dus wanneer de containers vol zijn.

iot toepassing

Slimme gebouwen

Het IoT is de ideale manier om ons leven makkelijker en aangenamer te maken in gebouwen. Een klein voorbeeld daarvan is een slimme thermostaat. Deze kan voor u regelen dat het op het juiste moment aangenaam is in uw huis. Grote voorbeelden worden gebruikt in grotere gebouwen. IoT-toepassingen zorgen ervoor dat kantoren, ziekenhuizen, fabrieken maar ook hele woningcomplexen ‘slim’ worden. Het gebouw zorgt zelf voor de juiste temperatuur, voor een gezond leefklimaat en dat er zuinig met stroom wordt omgegaan.

IoT en de invloed op bedrijven

Het IoT heeft voor veel bedrijven gezorgd voor een nieuwe industriële revolutie. Door systemen, machines en objecten te monitoren met sensoren kan een bedrijf een veel beter inzicht krijgen in een proces. Dit kan veel positieve gevolgen hebben voor de effectiviteit van een bedrijf, wat zorgt voor een hogere winst. Om concurrent te blijven als bedrijf is het van groot belang om mee te gaan in de wereld van het IoT.

Een voorbeeld van zo’n sensor is de Thingsway. Deze kan ingezet worden voor veel verschillende IoT-toepassingen. Op dit moment monitort een Thingsway sensor de werking van een dakgoot. Door dit continu te monitoren weet de eigenaar van het pand precies wanneer onderhoud gepleegd moet worden, voordat problemen zich voordoen. Dit is slechts een voorbeeld van de mogelijkheden van de Thingsway. Het is een basisproduct dat zeer snel aan te passen is op uw wensen en het te meten proces.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!