Een van de grote uitdagingen van een bedrijf is om achter de exacte cijfers van verbruik te komen. Welke machines verbruiken het meest, hoeveel precies, en onder welke omstandigheden? Als bedrijf wilt u natuurlijk goed op de hoogte zijn van deze cijfers, zodat u efficiënter zou kunnen gaan produceren. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege milieuredenen. Tegenwoordig is het heel belangrijk om er als bedrijf voor te zorgen dat het productieproces zo min mogelijk belastend is voor het milieu. De CO2 afdruk van een bedrijf verlagen is één van de prioriteiten.

De exacte cijfers van verbruik achterhalen kan lastig zijn, vooral wanneer een pand groeit, of als er nieuwe machines of voorraden bijkomen. Wat moet er gemeten worden, wanneer en waar?

Bedrijven die kennis en inzicht hebben in hun verbruik hebben een grotere productiviteit. Deze kennis en inzicht worden verkregen door middel van metingen en monitoring. Niet alleen de productiviteit is hoger, maar ook de betrokkenheid van medewerkers wordt groter door het tonen van exacte cijfers. Dit is belangrijk voor u als bedrijf om concurrerend te blijven.

Wilt u de efficiëntie van uw bedrijf op het gebied van verbruik verbeteren? Dan moet het verbruik van apparaten en machines ter plekke gemeten worden, en bovendien continu. Dit kan op industrieel gebied, maar ook op gebied van dienstverlening en maintenance. Slimme automatisering neemt steeds meer toe, in alle professionele takken. Dit zorgt voor een beter inzicht en grotere efficiëntie, van manager tot de werkvloer.

Efficiënter werken door monitoring

Uit ervaring blijkt dat wanneer er actief gewerkt wordt aan het efficiënter maken van een proces dit 8% extra besparingen oplevert. Dit komt vanwege het op tijd detecteren van eventuele storingen in de werking van een machine of een productie proces.

Wanneer een machine continu gemonitord wordt kan een operator, een productieteam of een onderhoudsbedrijf snel in actie komen wanneer een machine storing vertoont, of data vertoont die naar een eventuele storing kunnen leiden.

Continue monitoring kan worden gedaan via een IoT- oplossing, IoT staat voor Internet-of-Things. Een sensor die verbonden is met het internet houdt het gehele proces constant in de gaten. Zodoende kan het verbruik van een machine of apparaat zeer exact gemeten worden.

Verbruik meten van machines en apparaten

Het verbruik meten van een machine of apparaat via een Internet-of-Things-oplossing kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Het soort apparaat, de machine of datgene wat gemeten moet worden, bepaalt wat voor soort sensor er nodig is. Sensoren bestaan in veel verschillende soorten; temperatuursensoren, druksensoren, lichtsensoren en versnellingssensoren zijn slechts enkele voorbeelden.

Een of meerdere sensoren van een IOT-oplossing meten continu het verbruik van een machine. Deze gegevens worden doorgegeven via een internet aansluiting. Deze gegevens kunnen direct worden ingezien, maar ook achteraf worden geanalyseerd. Een voorbeeld van zo’n IoT-sensor is de Thingsway.

De Thingsway

De Thingsway is een IoT-sensor die ontwikkeld is door Salland Electronics. Deze sensor kan worden ingezet om veel soorten metingen uit te voeren. Speciaal voor metingen van machines is er ook een industriële versie beschikbaar. Deze is geschikt gemaakt voor DIN-rail montage, bovendien is het voorzien van meerdere aansluitmogelijkheden. De Thingsway kan heel snel aangepast worden op de wensen en werkzaamheden van uw bedrijf. Gecombineerd met het energiezuinige ontwerp (de batterij gaat gegarandeerd 10 jaar mee), krijgt u een product die van grote waarde kan zijn voor de efficiëntie van uw bedrijf.

onderhoud en maintenaice

Gebruik maken van de gegevens

Het gebruik maken van een IoT-oplossing geeft u de mogelijk om op een zeer precieze manier het verbruik te meten van een apparaat of machine. U krijgt relevante gegevens van verbruik en door deze te monitoren en te analyseren krijgt u de mogelijkheid om het productieproces te optimaliseren. Door meer inzicht in verbruik kunt u eventueel aanpassingen doen in het productieproces, tevens kunt u verandering van gedrag van een machine leren begrijpen en hierop uw beleid aanpassen. Dit geldt op gebied van productie, maar ook op gebied van onderhoud.

Het meten en monitoren van het verbruik is cruciaal voor bedrijven die hun efficiëntie en productie willen verbeteren. Voor industriële bedrijven, maar ook voor bedrijven in maintenance, geldt dat het meten van verbruik en het verminderen daarvan geen optie meer is, maar een vast onderdeel van het beleidsplan. Een IoT-oplossing zoals de Thingsway, kan u helpen om uw plannen uit te voeren.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!