De opkomst van het Internet of Things betekent voor bedrijven soms een gedurfde sprong, maar het is een sprong naar een nieuwe industriële revolutie. Deze manier van werken bespaart bedrijven veel menselijke inspanningen en kosten. Bovendien betekent het een enorme sprong in kwaliteit van een procesbesturing. Nog niet zo lang geleden werden fabrieken en bedrijven in de industriële sector gezien als werkplekken waar nog flink gezwoegd werd. Het Internet of Things heeft gezorgd voor meer veiligheid, efficiëntie en stroomlijning in een geheel productieproces.

Een werkvloer waar gezwoegd wordt doet idyllisch aan, misschien is dat de reden waarom nog niet iedereen het IoT wil omarmen. Een IoT-oplossing, zoals bijvoorbeeld de Thingsway van IoT-ontwikkelaar Salland Electronics, kan drastische veranderingen met zich meebrengen. Grote veranderingen zijn altijd spannend, en soms lastig te overtuigen voor een geheel team of werkvloer. Bent u benieuwd wat een IoT-oplossing kan betekenen voor uw procesautomatisering? Misschien kunnen de volgende voorbeelden u van dienst zijn en overtuigen.

Wat kunnen IoT-oplossingen betekenen voor procesautomatisering?

In de industriële markt draait veel om intelligente besturing en controle van het productieproces. Een automatisch proces is ten slotte veel makkelijker dan constant een medewerker van de ene machine naar een andere lopende band te sturen. Procesautomatisering via een computer is veel effectiever.

Een stapje verder dan een geautomatiseerd systeem is het IoT. In plaats van een knop omdraaien en vertrouwen in het systeem, monitort een IoT-oplossing het gehele proces continu. Zo krijgt u veel meer informatie over de werking en besturing van een proces of machine.

Hoe verschilt dit met bestaande procesautomatiseringssystemen?

Er zitten een aantal verschillen tussen traditionele procesautomatisering en een IoT-oplossing zoals:

  • Het IoT staat los van uw machines, het werkt via onafhankelijke systemen, sensoren en netwerken.
  • Een IoT-oplossing gaat verder dan de functies van een bepaalde machine en/of de software.
  • Wanneer u een IoT-oplossing gebruikt in een industrieel automatiseringsproces dan kunt u meerdere werkplekken met elkaar verbinden. Dit zorgt voor meer harmonie.

Een IoT-oplossing werkt draadloos

Een draadloos met het internet verbonden systeem maakt het gemakkelijker om een procesbesturing te monitoren in een bepaalde omgeving, bijvoorbeeld wanneer deze omgeving gevaarlijk is. Het kan een probleem zijn wanneer een machine of kraan via een systeem met bedrading zou moeten werken. Vooral als dit de bewegingsvrijheid van een apparaat beïnvloed.

De draadloze technologie van een IoT-oplossing kan heel nuttig zijn om verfijning toe te passen bij procesautomatisering.

Procesbesturing via een IoT-oplossing zorgt voor beheersbare groei

Het groeien van een bedrijf heeft natuurlijk voordelen, maar het kan ook nadelen hebben. Zaken doen op hoger niveau zorgt voor extra risico’s, zoals bijvoorbeeld meer verspilling. Het Internet of Things is heel populair bij industrieel automatiseringsexperts, want het zorgt ervoor dat de juiste koers gevaren kan worden. Het continu monitoren zorgt voor enorm veel waardevolle data, waardoor er veel effectiever geproduceerd kan worden. Een vervangend onderdeel is bijvoorbeeld veel eerder bij een machine wanneer een IoT-oplossing een eventueel euvel herkend. Continu monitoren van verbruik geeft u de mogelijkheid om spaarzamer om te gaan met middelen.

Een betere procesautomatisering door realtime communicatie

Een IoT-oplossing zoals de Thingsway staat constant in contact met het internet. Via sensoren wordt een proces of een machine gemonitord. Deze data kan worden opgeslagen, maar ook direct worden ingezien. Dit kan ter plekke, maar ook op afstand via computer, tablet of smartphone. Dit zorgt voor kortere lijnen binnen een bedrijf. Een medewerker kan op de werkvloer gegevens inzien, maar ook een manager op afstand. Kortere lijnen betekenen minder vertraging.

Snellere opsporing van fouten en benodigd onderhoud

Verschillende bedrijven gebruiken verschillende manieren van onderhoud. Maintenance of onderhoud is een groot onderdeel van uw dagelijkse werkzaamheden. Doet u aan periodiek onderhoud? Dan bent u overgeleverd aan voorspellingen en een onderhoudsschema. Door middel van een IoT-oplossing kunt u onderhoud plegen, of laten plegen, wanneer dit echt nodig is. Een sensor kan een bepaald proces continu monitoren waardoor eventueel uitval van een machine of vastlopen van een proces snel opgespoord kan worden.

Niet alleen kosten voor onderhoud kunnen zo verminderd worden, de werking van een machine kan veel beter geanalyseerd worden. Dit geeft betere inzichten en zorgt voor meer efficiëntie.

Bent u overtuigd van de voordelen die een Internet of Things-oplossing u kan bieden? Kijkt u dan eens naar de mogelijkheden van de Thingsway op gebied van procesautomatisering en procesbesturing.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!