Uitval en stilstand van een machinepark kost bedrijven enorm veel inkomsten. Om dit te voorkomen doen de meeste bedrijven aan preventief onderhoud. Het vermindert namelijk aanzienlijk gepland en ongepland onderhoud. Behalve preventief onderhoud kunt u als bedrijf nog meer doen om uitval van machines te voorkomen.

Wat is uitval?

Uitval of stilstand is elke ongeplande gebeurtenis die de productie voor een bepaalde tijd stopt. Ongeplande stilstand wordt meestal veroorzaakt door menselijke fouten, slecht onderhoud, hardware- of softwarefouten en andere oorzaken zoals slechte prestaties of langzame omschakeling.

Tips om uitval van een machinepark te verlagen

Bent u opzoek naar tips en aandachtspunten om uitval van uw machinepark te verlagen? Onderstaand nemen we tips met u door

Voer een risico analyse uit

Een risico analyse is de snelste en meest effectieve manier om uitval in de toekomst te verminderen. De veroudering van machines vormt een groot risico in een productieproces. Ondanks dat veel bedrijven moderniseren, wordt er ook nog vaak gebruik gemaakt van apparatuur dat 15 tot 20 jaar oud is. Vaak gaat het dan om verouderde systemen die niet langer door fabrikanten worden ondersteund. Het gevolg is dan dat onderdelen niet beschikbaar meer zijn, of in het buitenland besteld moet worden, wat soms wekenlang kan duren. Een onderdeel dat snel vervangen kan worden betekent het verschil tussen een paar uur stilstand of een paar maanden lang.

Veiligheid en kwaliteit zijn andere risico’s die van invloed zijn op uw machinepark. Een risico analyse zal problemen en oplossingen aan het licht brengen, zodat u beter voorbereid bent wanneer uitval zich voordoet.

Bereken de kosten van uitval

Een van de grootste fouten die gemaakt worden bij uitval of stilstand is het niet berekenen van de werkelijke kosten. De echte kosten omvatten verlies van productiviteit van medewerkers, verlies van productie, de besteedde manuren om het probleem te verhelpen, de bijkomende kosten om de machines te repareren en de tijd die u heeft besteed om klanten tevreden te stellen en uw reputatie te verzekeren.

Uitval en stilstand moet altijd in geld worden berekend. Het is van vitaal belang omdat de ware kosten u helpen om te focussen op de preventie van toekomstig uitval.

Maak gebruik van voorspellend onderhoud

De wereld wordt steeds meer door data gedreven. Ook in de productie industrie maken fabrikanten gebruik van sensoren om uitval op de werkvloer te detecteren, voorkomen en verminderen. Sensoren kunnen veranderingen in een bepaalde ruimte of proces detecteren zoals trillingen, temperatuur, hitte en licht. Dit zijn veranderingen die schade of storing aan een machine kunnen veroorzaken. De sensoren sturen deze gegevens door naar bepaalde hardware, zoals een laptop of smartphone. Zodoende worden managers gewaarschuwd als er iets mis is. Operators van de machine, of een technisch team kan worden aangespoord om de omstandigheden te wijzigen. Dit voorkomt schade en uitval voordat het daadwerkelijk plaatsvindt.

Sensoren, zoals bijvoorbeeld de Thingsway van Salland Electronics zijn relatief voordelig. De Thingsway heeft een lange batterijduur en kan gemakkelijk aan elke machine worden bevestigd. Daarom is het zeker een kleine investering waard.

onderhoud en maintenaice

Maak gebruik van software en data

Het is logisch dat software van grote invloed kan zijn op uw inzicht van en controle over een productieproces. Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van handmatige methoden om gegevens te verzamelen. Of ze maken gebruik van software dat ongeschikt is voor de taak.

Het is van belang om uw huidige systeem van data verzameling te evalueren. Krijgt u de juiste en relevante informatie? De gegevens zouden de grootste oorzaken moeten aangeven van de uitval. Een geschreven rapport waarin staat dat machine 23 uitviel en twee uur stilstond is geen relevante informatie. Real-time operationele gegevens zijn relevant!

Deze gegevens kunt u verkrijgen door een IoT-systeem in uw bedrijf te laten integreren. Een systeem dat data verzamelt van uw gehele machinepark. Hierdoor kan de fabrikant van een machine exact bepalen wanneer een machine uitvalt. Dit kan vergeleken worden met andere processen in de fabriek om een verband vast te stellen.

Zorg dat uw technische onderhoudsteam up-to-date is

De snelle technologische ontwikkelingen zorgen ook op gebied van onderhoud ook voor veel veranderingen. De kans is groot dat u machines gebruikt van verschillende fabrikanten. Het is daarom van groot belang dat uw technische personeel constant getraind wordt en up-to-date blijft.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!