Sensoren zijn overal terug te vinden; in ons huis, in winkels, ziekenhuizen en op ons werk. Ze zitten in computers en smartphones en zijn een belangrijk onderdeel van Internet of Things- oplossingen. Sensoren bestaan al zeer lange tijd; zo bestaan infrarood sensoren namelijk al sinds het eind van de jaren 40 van de vorige eeuw. Een sensor die veel in ons huis gebruikt wordt kennen we sinds het eind van de jaren 80, de thermostaat. Deze sensor doet constante temperatuurmetingen en we merken er niets van, behalve een aangenaam warm huis. Dit toont aan hoe groot de waarde van sensoren kan zijn op de kwaliteit van ons leven. Sinds de opkomst van het Internet of Things is het gebruik van sensoren enorm gestegen.

Wat doen sensoren?

Sensoren zijn apparaten die detecteren of er een verandering in de omgeving optreedt. Als deze verandering aanwezig is dan reageert de sensor hierop. De input die sensoren krijgen kunnen van verschillende bronnen afkomstig zijn zoals licht, beweging, druk en temperatuur. Wanneer deze sensoren op een netwerk zijn aangesloten, zoals bij een IoT-oplossing, dan kunnen de sensoren waardevolle informatie leveren aan aangesloten apparaten en een systeem die het beheert.

Voor hedendaagse bedrijven zijn sensoren tegenwoordig cruciaal. Een sensor meldt een verandering in een proces. Deze informatie kan voortijdig problemen voorkomen. Hierdoor kunnen bedrijven aan zeer betrouwbaar voorspellend onderhoud doen. Dit voorkomt uitval, stilstand, hoge werkdruk en zorgt voor het verlagen van kosten. Een ander voordeel van een IoT-oplossing met sensoren is dat de gegevens geanalyseerd kunnen worden op trends. Hierdoor kunnen managers of eigenaren een goed inzicht krijgen en betere beslissingen nemen die op feiten gebaseerd zijn. IoT-sensoren zijn daarom heel belangrijk geworden om de efficiëntie te vergroten. Bovendien vergroten ze de veiligheid op de werkvloer.

Er bestaan sensoren in veel verschillende soorten en maten. Sommige worden speciaal aangepast voor het betrokken bedrijf. De sensor bevat dan ingebouwde sensoren die een bepaald proces meten. Een voorbeeld van zo’n IoT-sensor is de Thingsway.

De Thingsway

De Thingsway is een IoT-sensor die ingezet kan worden om veel verschillende processen te monitoren. Het product is heel snel aan te passen, daarmee is het een zeer flexibel product. De aanpassingen kunnen gedaan worden op gebied van behuizing en sensoren. Ieder proces vraagt namelijk om een ander soort sensor. De Thingsway is een IoT-oplossing voor bedrijven voor wie onderhoud en maintenance belangrijk is, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties. Maar het is ook zeer goed in te zetten in de industriële sector. Temperatuurmetingen zijn namelijk erg belangrijk in de industriële sector, zo’n soort meting kan heel goed uitgevoerd worden door de Thingsway.

onderhoud en maintenaice

 

Temperatuurmetingen

Het is begrijpelijk om aan te nemen dat temperatuursensoren worden gebruikt om de temperatuur van een object of omgeving te meten. Het ligt echter wat genuanceerder dan dat. Temperatuursensoren controleren namelijk of een proces binnen een bepaald kader plaatsvindt. Om een proces of systeem goed te laten functioneren is vaak een bepaalde temperatuur nodig. De temperatuurmeting van de sensoren is daarom een soort preventieve toepassing die vooraf kan bepalen of er storing of zelfs gevaar gaat optreden.

De hoeveelheid warmte in een object wordt gemeten door een temperatuursensor. Veranderingen in de temperatuur worden gedetecteerd, omgezet in data en in geval van een IoT-oplossing via een internetverbinding verstuurd.

Dit is bijvoorbeeld bij het gebruik van machines van groot belang. Deze vereisen vaak dat de temperatuur van het apparaat, maar ook van de omgeving, op een standaard niveau ligt. Ook in de landbouw is het belangrijk om temperatuurmetingen uit te voeren. Zo zijn er nog enkele andere sectoren waarvoor een sensor die de temperatuur meet van groot belang is.

In welke sectoren zijn temperatuurmetingen belangrijk?

Temperatuurmetingen door middel van sensoren wordt in veel sectoren uitgevoerd. Deze sensoren leveren informatie aan een systeem, waardoor de temperatuur van een object, of een omgeving, constant en nauwkeurig kan worden bepaald.

Sectoren voor wie dit van groot belang is zijn bijvoorbeeld de eerder genoemde productie-industrie en de landbouw. U kunt zich voorstellen dat bepaalde gewassen het best groeien op een standaard temperatuur. Andere sectoren zijn de farmaceutische- en chemische industrie, en natuurlijk de voedingsmiddelenindustrie. Bij temperatuurmetingen moeten we namelijk niet alleen denken aan warmte en oververhitting, maar natuurlijk ook aan koeling.

Temperatuurmetingen via een IoT-oplossing zoals de Thingsway, bieden de zekerheid die deze industrieën nodig hebben. Nauwkeurige en continue metingen zorgen voor veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van het gehele proces.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!