Heeft u ook een tekort aan onderhoudspersoneel? Het tekort aan technisch personeel is een probleem dat niet nieuw is en voor veel bedrijven niet gemakkelijk op te lossen. In de afgelopen jaren hebben verschillende factoren bijgedragen aan dit groeiende probleem. Het goede nieuws is dat er oplossingen bestaan. Een groot probleem kan bijna nooit in een dag worden opgelost, maar een IoT-oplossing kan u al een heel stuk verder brengen.

Waardoor is het tekort aan onderhoudspersoneel ontstaan?

Er zijn verschillende redenen waarom er in de huidige industrie een tekort aan onderhoudspersoneel is:

Meer gepensioneerden dan nieuwe instroom

Een belangrijke reden voor het tekort aan onderhoudspersoneel is dat er meer ervaren ouderen met pensioen gaan dan dat er startende werknemers instromen.
Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen is het nodig om talloze nieuwe functies voor onderhoudstechnici te vervullen. De geavanceerde technologie maakt machines en processen complexer en vereist andere vaardigheden. Dit creëert op zijn beurt de behoefte aan meer specialisatie, waardoor er meer nieuwe vacatures nodig zijn.

Studeren gepromoot boven beroepsonderwijs

Met de handen werken werd jarenlang niet bepaald gepromoot. Nee, iemand kon maar het best zo lang mogelijk blijven studeren, liefst aan een universiteit of hbo. Het beroepsonderwijs heeft daaronder geleden, de studenten bleven veelal weg. Deze focus heeft geleid tot een vaardigheidskloof tussen generaties, dit betekent dat er veel minder twintigers zijn die de juiste vaardigheden hebben om een technische functie uit te kunnen oefenen.

Afnemende belangstelling

Veel bedrijven noemen een gebrek aan interesse de grootste reden van het tekort aan technisch personeel. De technische beroepen stonden lang bekend als minder lucratief waardoor de belangstelling aanzienlijk afnam. In deze bedrijfstakken liggen de lonen vaak lager dan in andere takken, daarom wordt het moeilijker om werknemers met het juiste niveau aan te trekken.

Een verouderde en inefficiënte werkomgeving is een andere factor die bijdraagt aan de afnemende belangstelling. Sommige bedrijven werken nog steeds met verouderde methodes en rommelige werkplekken. Nieuwe werknemers voelen zich vaak niet thuis in zo’n omgeving.

Oplossingen voor een tekort aan onderhoudspersoneel

Het probleem van het tekort aan technisch onderhoudspersoneel is complex. Toch zijn er oplossingen die uw bedrijf kunnen helpen:

Investeer in technische training

Een belangrijke oplossing waar elk bedrijf gebruik van zou moeten maken is technische training. De technologie gaat continu vooruit, ook op gebied van onderhoud. Een onderhoudsprogramma zou gemoderniseerd kunnen worden door middel van betere software en de inzet van het Internet of Things. Het is daarbij cruciaal om uw onderhoudsteam te trainen en informeren zodat de efficiëntie van hun inzet vergroot wordt.

Nieuwkomers op de arbeidsmarkt komen vers van een technische opleiding, ze zullen daarom eerder kiezen voor een bedrijf met een modern onderhoudsprogramma.

Investeer in een IoT-oplossing

Het Internet of Things zorgt voor een nieuwe industriële revolutie. Steeds meer objecten en machines worden voorzien van sensoren en een internetverbinding. Het voordeel hiervan is dat u als bedrijf continue geïnformeerd wordt over de werking van een proces of apparaat. Kunt u zich voorstellen hoe handig dit kan zijn op gebied van onderhoud?

Als voorbeeld kunnen we een machine nemen dat zeer belangrijk is in uw productieproces. Er wordt daarom regelmatig onderhoud uitgevoerd aan de machine, preventief en bij uitval. Als u de machine voorziet van een sensor dat vitale delen monitort dan bent u eventuele problemen voor, bovendien is er minder periodiek onderhoud nodig. Onderhoud hoeft dan alleen uitgevoerd te worden wanneer de sensor een probleem oppikt en aan u communiceert via de internetverbinding. Dit scheelt vanzelfsprekend veel tijd en inzet van onderhoudspersoneel.

onderhoud en maintenaice

De Thingsway van Salland Electronics

De Thingsway is een Iot-sensor dat ontwikkeld is door Salland Electronics. Het grote voordeel van de Thingsway is dat deze enorm snel in te zetten is in uw bedrijf. Heeft u een tekort aan onderhoudspersoneel? Morgen kunt u al een IoT-oplossing in handen hebben dat een proces of machine continu monitort. Op die manier kunt u veel efficiënter gebruik maken van uw technische personeel.

De Thingsway is bijna in alle sectoren in te zetten, niet alleen de productie-industrie, maar ook bijvoorbeeld ook in de vastgoedsector. De sensor is een basisproduct dat snel aangepast kan worden op de wensen van uw bedrijf. Ook de internetverbinding wordt verzorgd door Salland Electronics.

Het Internet of Things is één van de manieren om het tekort aan onderhoudspersoneel op te lossen.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!