Wanneer we praten over tools voor onderhoudstechniek dan denken we nog steeds vaak aan draadkniptangen, moersleutels en een rateltang. Maar de techniek gaat de laatste jaren met sprongen vooruit. Wanneer het preventieve onderhoudsplan van uw bedrijf niet gebruik maakt van sensoren en IoT-oplossingen, dan wordt het misschien tijd om deze op te nemen in uw plan.

Voor bedrijven die werken in de industriële sector is het van groot belang om defecten en storingen op tijd te herkennen en aan te pakken. De opkomst van het Internet of Things (IoT) heeft gezorgd voor veel meer inzichten op dit gebied.

Door het gebruik van sensoren en geavanceerde technologieën is het makkelijker om gegevens te analyseren. Deze gegevens kunnen onmiddellijk gebruikt en gedeeld worden. Hierdoor vergroot de effectiviteit van de apparatuur en daarmee de productiviteit van het gehele bedrijf.

Door moderne tools te gebruiken voor onderhoudstechniek, kunt u bijvoorbeeld automatisch werkorders sturen zonder tussenkomst van een mens.

Een Internet of Things-oplossing

De moderne tools voor onderhoudstechniek maken gebruik van sensoren. Deze sensoren houden een bepaald proces in de gaten. Is er verandering in de omgeving, dan zal de sensor dit registreren. Een Internet of Things-oplossing is een combinatie van een bepaalde sensor en een directe internetaansluiting.

Deze aansluiting zorgt ervoor dat de sensor de veranderingen in een proces onmiddellijk kan doorsturen naar computer, laptop, smartphone of tablet. Deze mogelijkheid op gebied van onderhoudstechniek is van groot belang om te concurreren op de huidige markt. Als fabrikant wilt u de werking en efficiëntie van elke machine op de fabrieksvloer garanderen.

Voorbeelden van tools voor onderhoudstechniek

Om u de mogelijkheden te tonen geven we hier een aantal voorbeelden van innovatieve IoT tools voor onderhoudstechniek. Deze zijn allen gericht op het opsporen, verminderen en voorkomen van storingen in een machine.

Conditie monitor

Een sensor houdt de conditie van een bepaald apparaat in de gaten. Dat kan gaan om de elektrische spanning in een machine, maar ook om bewaking van de temperatuur. Via een internetverbinding worden gegevens continu gedeeld met werknemers. De manager krijgt zo enorm veel data over de prestaties van een apparaat. Zodoende kunt u preventieve beslissingen nemen door medewerkers onmiddellijk aan te sturen, voordat het apparaat uitvalt. Dit kan zelfs met automatische werkorders.

Het monitoren van de temperatuur

In bepaalde omgevingen is het van groot belang om de juiste temperatuur te controleren. Denkt u dan bijvoorbeeld aan de farmaceutische industrie, of bij productie van voedingsmiddelen. Een Iot tool voor onderhoudstechniek maakt het mogelijk voor onderhoudstechnici om via hun smartphone de werking van bepaalde motoren te controleren. De sensor kan waarnemingen doen op gebied van temperatuur, stroom en trillingen. Zodoende kan de werking van een geheel proces in de gaten gehouden worden.

Monitoren van doorstroom

Een IoT-oplossing kan ook de doorstroom van een bepaald proces monitoren. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een toevoerbuis voor brandstof. Door dit te monitoren kunt u niet alleen problemen voor zijn, u kunt ook een zeer goed beeld krijgen van het werkelijke gebruik. Zodoende kunt u niet alleen onderhoudskosten verlagen, maar ook zuiniger gaan produceren.

tools onderhoudstechniek

Moderne communicatie

Moderne communicatie zorgt ervoor dat voorspellend onderhoud veel efficiënter kan worden ingezet. Het leven van uw technische afdeling, of van het maintenance bedrijf, wordt veel makkelijker door het gebruik van tablets of smartphones, automatische orders en e-mails.

Een geheel proces kan op afstand bewaakt worden, de data wordt opgeslagen en geanalyseerd. Aan de hand van deze gegevens kan voorspellend onderhoud worden uitgevoerd. Dit is een enorm innovatieve tool op gebied van onderhoudstechniek. Door deze tools te gebruiken over een gehele werkvloer kunt u een enorme stap voorwaarts maken op gebied van efficiëntie en kostenbesparing.

De Thingsway

Uitgaande van bovenstaande tools voor onderhoudstechniek kunt u misschien denken dat u voor ieder afzonderlijk proces een andere IoT-oplossing nodig heeft. Gelukkig bestaat er de Thingsway. Dit is een Internet of Things-sensor ontwikkeld door Salland Electronics. Het grote voordeel van de Thingsway is dat deze snel aan te passen is op het te meten proces.

De Thingsway is een basisproduct dat aangepast kan worden op uw wensen. Salland Electronics installeert voor u de benodigde sensoren en kan de behuizing aanpassen op de omgeving. De Thingsway werkt op een batterij die gegarandeerd 10 jaar meegaat.

Zoekt u een innovatieve tool voor onderhoudstechniek? Een tool die de effectiviteit en productiviteit van uw bedrijf zal vergroten? Dan heeft u met de Thingsway een topproduct gevonden. Ook de internetverbinding wordt door Salland Electronics verzorgd. U kunt kiezen uit meerdere bekende providers.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!