Onderhoud is voor veel bedrijven enorm belangrijk, ook voor bedrijven in de installatiebranche. In dit artikel leest u waarom onderhoud zo belangrijk is voor deze bedrijven, maar tevens hoe het Internet of Things daarbij kan helpen.

Wat houdt de installatiebranche in?

In de installatiebranche werken bedrijven die technische installaties aanleggen en bovendien onderhouden. Als voorbeelden kunnen we bedrijven noemen in de woningbouw, utiliteitsbouw en in de industrie. Een installatie wordt ontworpen door een installatiebedrijf, maar in sommige gevallen ook door een technisch bureau of door een technische afdeling van een opdrachtgever.

Deze installaties worden aangelegd en onderhouden door een installateur of installatiemonteur. Dit zijn verzamelnamen voor medewerkers in verschillende technische takken. U kunt dan denken aan elektriciens, loodgieters en cv-monteurs.
De werkzaamheden van de installateur hangen af van de taken van het bedrijf. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden van een installateur zijn:

Het belang van onderhoud in de installatiebranche

Zoals u leest is het aanleggen van een installatie slechts een klein deel van de taken van een installateur. Onderhoud is voor bedrijven in de installatiebranche één van de belangrijkste taken. Een installatie kan nog zo goed aangelegd zijn, het zal niet goed functioneren wanneer er daarna geen onderhoud aan gepleegd wordt.

Cv-ketels, airconditionings, liften, koelinstallaties, het heeft allemaal onderhoud nodig om een veilige en efficiënte werking te garanderen. Alle onderdelen zijn nu eenmaal aan slijtage onderhevig. Het is daarom belangrijk voor deze bedrijven om een gedegen onderhoudsplan te hebben. In dit plan kunt u het best gebruik maken van verschillende soorten onderhoud; reactief onderhoud op onderdelen die niet kritisch zijn en makkelijk vervangbaar, periodiek onderhoud en voorspellend onderhoud.

Periodiek onderhoud wordt gedaan op basis van voorspellingen uit het verleden en volgens aanwijzingen van fabrikanten. Deze fabrikanten weten door testen vrij goed te voorspellen hoelang een bepaald onderdeel of een apparaat meegaat en hoe vaak er dus onderhoud gepleegd moet worden. De installateurs werken dagelijks met deze onderdelen en apparaten, hun rapportage en ervaringen dienen ook meegenomen te worden in de voorspellingen voor periodiek onderhoud.

Voorspellend onderhoud is een andere vorm van onderhoud. Het kan een bedrijf helpen om een nadeel van periodiek onderhoud weg te nemen; namelijk onverwachte storingen aan of uitval van installaties. Voorspellend onderhoud wordt gedaan door middel van Internet of Things- toepassingen.

belang van onderhoud in de installatiebranche

De mogelijkheden van het IoT in de installatiebranche

Een bedrijf in de installatiebranche weet vaak precies welke onderdelen van installaties kritisch zijn voor het veilig en effectief functioneren van een installatie. Gaat zo’n onderdeel kapot dan valt het gehele proces stil of er wordt mogelijk schade veroorzaakt aan de gehele installatie. Dit is de reden waarom deze onderdelen regelmatig gecontroleerd, vervangen en schoongemaakt worden.

Om de effectiviteit van uw installatiebedrijf te vergroten zou u gebruik kunnen maken van een IoT-oplossing om deze onderdelen te monitoren. Bij het Internet of Things wordt gebruik gemaakt van sensoren. Deze sensoren meten continu bepaalde veranderingen in de omgeving, dat gaan om beweging, gas, licht, warmte etc. Deze veranderingen kunnen indicatoren zijn van slijtage en dus toekomstige storingen en uitval. Wanneer zo’n verandering plaatsvindt dan wordt dit via een directe internetverbinding naar een centraal punt gestuurd. Dat kan gaan om een laptop, computer of de smartphone van één van uw installatie medewerkers.

Deze kan onderhoud plegen exact op het juiste moment, voordat zich een storing voordoet. De sensor neemt de periodieke onderhoudstaak weg van de installatiemonteur. Dit zorgt voor een veel effectiever onderhoudsplan.

De Thingsway

Een mooi voorbeeld van zo’n IoT-sensor is de Thingsway. Dit is een sensor dat voor veel verschillende toepassingen in de installatiebranche geschikt is. Deze sensor is namelijk eenvoudig en snel aan te passen aan de werkzaamheden en wensen van uw bedrijf. Bij aanpassingen die gedaan worden aan het basisproduct moet u denken aan de benodigde sensoren, de behuizing en de aansluiting. Salland Electronics, de ontwikkelaar van de Thingsway, kan al deze aanpassingen binnen een dag doen. Zodoende heeft u razendsnel een IoT-oplossing in uw bedrijf die u van dienst zal zijn bij het onderhoud van installaties.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!