Wanneer we het hebben over onderhoud dan denken we al snel aan onderhoud van machines of auto’s. Onderhoud is echter essentieel voor de optimale werking van bijna alles om ons heen, ons huis, onze werkplek, winkels en alles wat zorgt voor een aangenaam leefklimaat in deze ruimtes.

De technologie waar gebruik van gemaakt wordt om het klimaat in bepaalde ruimtes te optimaliseren wordt klimaattechniek genoemd. Onderhoud is van essentieel belang in vele bedrijfstakken, dus ook in deze specifieke tak. Waarom en hoe kan voorspellend onderhoud door middel van een Internet of Things oplossing daarbij helpen? Dat leest u in dit artikel!

Wat is klimaattechniek?

Als eerste kijken we naar de branche dat klimaattechniek heet. Het is een brede branche waaronder de volgende takken vallen;

  • ventilatie en luchtbehandeling;
  • verwarming;
  • koeltechniek;
  • meet en regeltechniek.

Klimaattechniek omvangt alle techniek dat invloed uitoefent op het klimaat in bepaalde binnenruimtes. Apparaten zorgen ervoor dat de juiste temperatuur aangehouden wordt, ze zorgen voor de juiste luchtvochtigheid en verse lucht. Voorbeelden van klimaattechniek zijn alle verwarmingssystemen, airconditioners, luchtbevochtigers maar ook koelsystemen.

Om te zorgen voor een prettig klimaat in een woonruimte zijn verschillende technieken nodig. Als eerste moet er bepaald worden wat het huidige klimaat is. Hierna moeten ongewenste invloeden beperkt of voorkomen worden, zoals bijvoorbeeld tocht of lekkages. Vervolgens wordt bepaald wat voor installatie nodig is om het gewenste klimaat te bereiken. Dezelfde procedure wordt toegepast op werkruimtes.

Het belang van onderhoud bij klimaattechniek

Bij klimaattechniek wordt zeer veel gebruik gemaakt van apparaten en systemen. Deze systemen zorgen ervoor dat een bepaalde ruimte niet alleen prettig is om in te vertoeven, ze zorgen tevens voor een veilige en gezonde ruimte. In sommige gevallen is het in stand houden van de juiste omstandigheden van essentieel belang. U kunt dan denken aan het in stand houden van de juiste temperatuur en vochtigheid in kassen, of aan koeling in de voedings- en farmaceutische industrie. Een apparaat dat niet goed werkt kan zorgen voor grote productieproblemen en uiteindelijk voor hoge kosten.

Om de veilige werking van deze systemen te garanderen is regelmatig onderhoud absoluut noodzakelijk. Tijdens dit onderhoud worden vooral de belangrijkste componenten gecontroleerd. Onderdelen worden gereinigd en opnieuw juist afgesteld. Belangrijke componenten die zorgen voor een correcte werking zijn onder andere motoren en filters. Tijdens periodiek onderhoud worden de filters gecontroleerd en eventueel vervangen wanneer nodig.

klimaattechniek

Hoe het Internet of Things kan helpen bij klimaattechniek

Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van periodiek onderhoud om de werking van klimaatsystemen te garanderen. Een vast onderhoudsschema wordt gevolgd dat is bepaald volgens de richtlijnen van fabrikanten. Deze geven aan hoe vaak een apparaat onderhoud nodig heeft. Dit heeft echter enige nadelen, in de meeste gevallen blijkt onderhoud namelijk niet nodig te zijn. Dan werken motoren nog prima volgens de richtlijnen en filters zijn nog niet aan vervanging toe. Toch wordt dit onderhoud gedaan om storingen en problemen voor te zijn. Dit is niet erg effectief en brengt onnodige kosten met zich mee.

Voorspellend onderhoud met gebruik van een Internet of Things-oplossing is een andere manier van onderhoud uitvoeren. Waarschijnlijk weet u precies welke componenten essentieel zijn voor de werking van een apparaat. U kunt de werking van deze componenten laten monitoren door middel van een IoT-sensor. Het grote voordeel van zo’n sensor is dat deze een directe internetverbinding heeft. Wanneer er veranderingen optreden in de omgeving van het proces dan meldt de sensor dit direct. U ontvangt een melding zodat onderhoud direct gepleegd kan worden. Dit is een veel effectievere manier van onderhoud omdat u precies op het juiste moment ingrijpt, onnodig filters vervangen is verleden tijd.

De Thingsway, een IoT-oplossing

Wilt u ervoor zorgen dat de juiste vochtigheid in uw kas wordt gehandhaafd? Wilt u een gezond leefklimaat op uw kantoor? Is koeling voor uw bedrijf van essentieel belang? Om deze factoren te garanderen wordt er waarschijnlijk veelvuldig onderhoud gepleegd aan de klimaatsystemen.

De Thingsway kan u daarbij helpen, dit is een IoT-sensor dat ontwikkeld is door Salland Electronics. Het grote voordeel van de Thingsway is dat deze snel aan te passen is op uw wensen. Aanpassingen worden gedaan op gebied van benodigde sensor, behuizing en aansluiting. Na installatie zal de Thingsway continu een proces monitoren, eventuele veranderingen worden via de internetverbinding onmiddellijk gemeld.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!