Bijna in elke bedrijfsbranche wordt gesproken over hoe het Internet of Things zorgt voor een revolutie op de markt. Deze gesprekken worden vooral gevoerd bij grote bedrijven, die over voldoende kapitaal beschikken om mee te gaan in deze revolutie. MKB bedrijven beschikken vaak over minder tot beperkte middelen, toch kan het IoT ook deze bedrijven helpen. De inzet van het IoT zal er voor MKB bedrijven echter iets anders uitzien.

De voordelen van het IoT

De voordelen van het IoT zijn zo goed als eindeloos, veel bedrijfsleiders zullen u dat weten te vertellen. Helaas kan niet ieder bedrijf profiteren van alle voordelen van het IoT, omdat het hoge kosten met zich mee kan brengen. Toch kunnen MKB bedrijven met beperkte middelen ook veel baat hebben bij een IoT-toepassing.

Wat het IoT voor uw bedrijf kan betekenen is afhankelijk van uw bedrijfstak en de beschikbare middelen. De voordelen die u als MKB bedrijf kunt krijgen van een IoT-toepassing vallen in twee categorieën; efficiëntie en verlaging van kosten.

Voorbeelden van het IoT voor MKB bedrijven

Door arbeidsprocessen te vereenvoudigen en te stroomlijnen kunt u de efficiëntie in uw bedrijf vergroten. Een IoT-apparaat kan u daarbij helpen. Planning en andere administratieve taken kosten vaak veel van uw tijd, door deze te automatiseren kunt u de productiviteit binnen het bedrijf verhogen. Dit kunt u doen door deze taken te laten uitvoeren door bijvoorbeeld Google Assistant, een virtuele assistent. Uw werknemers kunnen zich daardoor concentreren op belangrijkere taken.

Heeft u een MKB-bedrijf dat veel met magazijnbeheer te maken heeft? Het IoT is dan zeer geschikt voor u om de efficiëntie te vergroten. Door gebruik te maken van sensoren kunnen uw medewerkers alle goederen volgen en vinden in het magazijn.

Over het algemeen zorgen IoT-toepassingen ervoor dat het leven van medewerkers, bewoners of gebruikers gemakkelijker wordt gemaakt. Ook voor MKB bedrijven kan dit leiden tot een hogere productiviteit. Een ander groot voordeel van IoT voor het MKB is de verlaging van kosten. Een Internet of Things versie van een alledaags apparaat kan op langere termijn voor aanzienlijke besparingen zorgen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat.

Het IoT is tevens zeer effectief op gebied van voorspellend onderhoud, daarom is het een populaire toepassing geworden voor veel bedrijven. Wanneer u als bedrijf voorspellend onderhoud toepast, dan kunt u storingen en defecten aan machines en apparaten voorspellen voordat de problemen zich voordoen.

Voorspellend onderhoud wordt gedaan door middel van sensoren, deze houden continu machines in de gaten. Hierdoor kan onderhoud uitgevoerd worden wanneer het echt nodig is. Het IoT helpt hiermee een bedrijf om reparaties en stilstand te voorkomen, dit scheelt enorm in de kosten.

Toepassen van het IoT in het MKB

De revolutionaire technologie van het IoT is niet alleen geschikt voor grote bedrijven, maar kan ook MKB bedrijven dezelfde voordelen bieden. Deze kunnen dat echter vaak niet op dezelfde schaal toepassen. Sommige MKB bedrijven kiezen niet voor een IoT-toepassing, omdat ze zorgen hebben over de aanschaf- en installatiekosten. Grote bedrijven hebben daarbij een voordeel, maar ook voor MKB bedrijven bestaan er oplossingen en mogelijkheden zonder grote risico’s. Het is daarbij belangrijk om als bedrijf te bepalen wat de kritieke onderdelen of processen zijn in uw bedrijf.

Wat kan een MKB bedrijf met het IoT?

Om als MKB bedrijf op een goede manier gebruik te maken van het IoT, dient u te bepalen waar uw behoeften liggen. Waar zitten de inefficiënties in uw bedrijf? Door deze te bepalen kunt u op een gerichte manier een investering doen door een IoT-toepassing te implementeren. Is het gebruik van elektriciteit één van de grote kostenposten in uw bedrijf? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruiken maken van slimme lampen of een slimme thermostaat. Is een bepaalde machine essentieel voor uw bedrijf? Laat deze dan monitoren door een IoT-sensor.

De Thingsway, een IoT-sensor

De Thingsway is een IoT-sensor dat ontwikkeld is door Salland Electronics. Deze sensor heeft een aantal grote voordelen:
• De sensor is makkelijk en snel aan te passen aan de wensen van uw bedrijf;
• Binnen een dag kunt u een sensor in uw bedrijf hebben;
• De Thingsway is een voordelig product.

Door deze voordelen is de Thingsway een zeer toegankelijk en geschikt product voor een MKB bedrijf. Wilt u als MKB bedrijf profiteren van de mogelijkheden van het IoT? Dan is de Thingsway het geschikte product voor u!

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!