Kunt u zich nog herinneren dat u moest inbellen als u het internet wilde gebruiken? Hoort u de irritante toon nog? Het laden van een pagina duurde een uur en als het eenmaal geladen was, dan wilde iemand anders in het gezin een email sturen. Dit is niet eens zo heel lang geleden, namelijk aan het eind van de jaren 90.
De ontwikkelingen zijn de laatste jaren razendsnel gegaan. Het internet is nu overal om ons heen en we hebben er ook direct toegang toe. We doen er werkelijk alles mee, we kijken video’s, we delen foto’s en onze mening, luisteren muziek en checken het laatste nieuws. Als we heel eerlijk zijn kunnen we zeggen dat we erg veel tijd verspillen op het internet.
Sinds een aantal jaar wordt er niet alleen door mensen gebruik gemaakt van het internet, veel apparaten en andere alledaagse dingen hebben nu ook hun eigen internetaansluiting. Dit wordt ook wel het Internet of Things genoemd.
Wat is het Internet of Things?
Het Internet of Things is een netwerk waarbij alledaagse apparaten worden voorzien van sensoren en een internetverbinding. Wasmachines, horloges, industriële machines, maar ook objecten als dakgoten zijn voorzien van een internetconnectie. Hierdoor kunnen deze apparaten verbinding met ons, maar ook elkaar maken en gegevens uitwisselen.
De achterliggende gedachte van het Internet of Things is om het leven van ons te vergemakkelijken. Door apparaten te laten communiceren kunnen processen veel effectiever verlopen. Dit is de reden waarom het Internet of Things wordt ook wel de nieuwe industriële revolutie genoemd. Niet alleen machines of apparaten worden hierdoor slimmer, ook bij gebouwen wordt het Internet of Things ingezet om deze slimmer te maken.
Slimme gebouwen en het IoT
Het Internet of Things zorgt sinds korte tijd ook voor grote veranderingen bij gebouwen. Het biedt namelijk grote kansen om veel effectiever met middelen om te gaan. Bovendien kan het IoT helpen om de productiviteit van werknemers te vergroten.
Er bestaan veel verschillende processen die nodig zijn om een gebouw goed te laten functioneren, verwarming, koeling, verlichting, elektra, etc. Helaas wordt er in reguliere gebouwen veel hiervan verspild, bijvoorbeeld door alle lampen die aanstaan in kamers waar het niet nodig is. Door gebruik te maken van sensoren kan deze verspilling tegen worden gegaan. Hierdoor wordt de effectiviteit dus verhoogd en de kosten verlaagd.
Al deze processen zorgen ook voor een bepaald leefklimaat. Het leefklimaat is van groot belang voor bewoners of werknemers om prettig te kunnen leven of goed te kunnen functioneren. De juiste temperatuur, een gezonde lucht en zuurstofgehalte. Sensoren kunnen ervoor zorgen dat de optimale omstandigheden aangehouden worden.
Hoe wordt gebruik gemaakt worden van het IoT bij slimme gebouwen?
Er bestaan twee verschillende manieren waarop het Internet of Things gebruikt wordt om gebouwen slim te maken. De typische manier waarop aan gebouw beheersing wordt gedaan is door afzonderlijke sensoren (met hun eigen gateway) te gebruiken om verwarming, koeling, verlichting etc. aan te sturen.
Er bestaan echter ook hypermoderne gebouwen waar er door middel van software gezorgd dat alle afzonderlijke sensoren met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Zo ontstaat er een echt zelfdenkend en slim gebouw. Op dit moment wordt deze manier van het Internet of Things inzetten vooral gedaan bij grote nieuwbouw projecten zoals bijvoorbeeld bedrijfspanden en ziekenhuizen. Het is echter een kwestie van tijd dat alle nieuwbouw woningen slim zullen worden.
De Thingsway
Een voorbeeld van een IoT-sensor is de Thingsway. Van deze sensor wordt op dit moment al gebruik gemaakt om gebouwen slimmer te maken. Een bepaalde versie van de Thingsway monitort namelijk de werking van een dakgoot. Wanneer de doorstroming van de dakgoot vermindert, dan zal de Thingsway dit vaststellen en melden via de internetverbinding. Door deze melding kan er aan onderhoud gedaan worden zodat er geen verstoppingen, overstromingen en schadeposten ontstaan.
Dit is slechts één manier waarop de Thingsway in te zetten is, het grote voordeel van de Thingsway is namelijk dat het een basisproduct is dat zeer snel aangepast kan worden. Binnen een dag kan ontwikkelaar Salland Electronics een Thingsway op maat van uw bedrijf verzorgen. Zodoende kunt u uw gebouwen slimmer maken en effectiever gebruik maken van al uw middelen.
Vrijblijvend contact
Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!