Er is een enorme opmars bezig in het verzamelen van interessante data. Data is belangrijk voor elk bedrijf of elke instelling. Voldoende data kan ervoor zorgen dat u goed inzicht heeft in de werking van een object, maar ook in de productiviteit en effectiviteit van een object, of zelfs uw gehele bedrijf. Interessante informatie wordt over het algemeen verzameld door het observeren van een bepaald proces of object, zoals tijdens een steekproef, controle of onderhoud.

Het Internet of Things heeft een wereld aan mogelijkheden blootgelegd op gebied van het verzamelen van interessante data. Een continu proces van verzamelen van data zorgt voor veel meer informatie. Dit biedt mogelijkheden die tot voor kort ondenkbaar waren.

Wat is een IoT-oplossing?

Wat is het Internet of Things? Waarop wordt deze revolutie op gebied van verzamelen van transparante en interessante data voortgestuwd? Op een eenvoudige manier kan een IoT-oplossing worden uitgelegd als ‘een apparaat met sensoren dat verbinding maakt met het internet’.

Deze sensoren kunnen een proces monitoren, interessante data verzamelen en deze gegevens in realtime sturen waar u maar wilt. Dat kan naar een werknemer op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook naar het hoofdkantoor van uw bedrijf. Deze gegevens kunnen geanalyseerd worden, of gecombineerd met gegevens van andere objecten, magazijnen of fabrieken. Dit kan over de hele wereld gecommuniceerd worden en geeft u de ideale mogelijkheid om goed op de hoogte te blijven van al uw producten, processen en benodigd onderhoud.

De Thingsway

Een IoT-oplossing die zulke interessante informatie kan verzamelen is de Thingsway. Dit is een basis IoT- sensor die op vele manieren kan worden ingezet. Zo kan de Thingsway bijvoorbeeld in de buitenlucht worden ingezet om metingen uit te voeren aan dakgoten. Maar de Thingsway is ook voor industriële doeleinden in te zetten, bijvoorbeeld om continue metingen te verrichten aan de werking van een apparaat of machine.

onderhoud en maintenaice

Wat voor interessante data wordt verzameld?

Een IoT-oplossing werkt dus via sensoren. Een sensor kunt u zien als een kunstmatig zintuig. Een IoT-apparaat monitort via een sensor veranderingen in de omgeving en deze informatie wordt verzameld. Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld de warmte in een omgeving meten; dit fysieke getal wordt omgezet in een signaal. De metingen in de fysieke omgeving worden vertaald in data en gestuurd naar een digitaal apparaat. Niet alleen warmte kan worden gemeten door sensoren, maar ook beweging, geluid, druk, locatie, vochtigheid, etc. Al deze data kunt u onmiddellijk aflezen, maar ook naar een computer, smartphone of tablet sturen. Zodoende kunt u de gegevens bekijken waar u maar wilt.

Nu vraagt u zich misschien af waarom deze data zo interessant is? Meten is weten, zo luid het spreekwoord. Door het verzamelen van dit soort interessante data kunt u als bedrijf een flinke stap voorwaarts maken. Het kan zorgen voor meer effectiviteit en flinke kostenverlagingen.

Wat kunt u doen met deze interessante data?

Het verzamelen van interessante data via een IoT-oplossing, zoals de Thingsway, kan heel interessant zijn op verschillende gebieden. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld de werking van een machine zeer goed leren kennen. Hoe werkt de machine het zuinigst of meest effectief? Wat is de maximale capaciteit? Wanneer kan er storing verwacht worden? Is onderhoud echt nodig? Op welke temperatuur slaat de machine vast?

Periodiek onderhoud wordt vaak gepleegd op basis van voorspellingen van de leverancier en door onderhoudsmetingen. Een IoT-oplossing zorgt ervoor dat u continu informatie verzameld. Dit zorgt voor veel meer data en een beter inzicht in de werking van een machine, een object of proces.

Ook op gebied van productie en verbruik is data heel belangrijk. Na het analyseren van de metingen heeft u een zeer gedetailleerd beeld van een productieproces en weet u precies hoeveel er verbruikt wordt. Dit geeft u de mogelijkheid om eventueel aanpassingen te doen waar dat nodig is. Dit kan leiden naar een effectievere inzet van personeel, verbruik van materiaal en plegen van onderhoudswerkzaamheden.

Het verzamelen van interessante data via een IoT-oplossing is de manier om uw bedrijf te moderniseren en automatiseren. Vooral als u een bedrijf heeft die veel te maken heeft met maintenance en onderhoud, kan het verzamelen van interessante data heel lucratief zijn. Heeft u zo’n bedrijf? Kijkt u eens naar de mogelijkheden van de Thingsway en wat dit voor uw bedrijf kan betekenen.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!