Flitsende moderne technologieën halen de krantenkoppen, maar er is een stille revolutie gaande op het gebied van metingen van gewicht. De digitale evolutie van de weegschaal kan een revolutie betekenen voor verschillende takken van de industrie. Weegschalen ondergaan een razendsnelle opmars die zorgt voor snellere en efficiëntere metingen van gewicht.

De bescheiden weegschaal kennen we allemaal, vaak weggestopt in de badkamer of in de keuken. Het is echter een onmisbaar item voor verschillende professionele takken zoals horeca, landbouw, industrie en (lucht)havens. Tot kort geleden waren metingen van gewicht een vergeten stukje technologie, maar het Internet of Things (IoT) zorgt voor een moderne versie van de traditionele metingen van gewicht. Het beter kunnen beheren van dagelijkse weeg taken biedt bedrijven de mogelijkheid om in positieve zin het bedrijf te transformeren. Er is een snelle technologische opmars bezig op gebied van het meten van gewicht. Dit zorgt voor snellere en efficiëntere metingen. Maar hoe werken die metingen van gewicht via een IoT-oplossing eigenlijk?

Hoe worden IoT-metingen van gewicht uitgevoerd?

Een IoT-oplossing die gewicht metingen uitvoert zijn voorzien van een sensor. Zo’n sensor wordt een Load Cell genoemd, deze zet fysieke kracht om in elektrische signalen. Door middel van een draadloze aansluiting met het internet kunnen deze elektrische gegevens doorgegeven worden in vorm van data. Deze gegevens bieden de mogelijkheid om, waar u ook wilt, gegevens in te zien en te analyseren.

Een voorbeeld van een IoT-oplossing is de Thingsway, deze werd ontwikkeld door Salland Electronics. Het grote voordeel van de Thingsway is zijn multifunctionaliteit; het is een basisproduct die aan te passen is naar de wensen van elk bedrijf. Binnen korte tijd kan de behuizing, maar kunnen ook de type sensoren, aangepast worden op het te meten object. Zo kan de Thingsway dus ook ingezet worden om metingen van gewicht uit te voeren. U kunt de Thingsway zien als een slimme weegschaal.

onderhoud en maintenaice

Nieuwe normen door gebruik van slimme weegschalen

Metingen van gewicht worden gedaan om de gebruiker gegevens te laten verzamelen. Door deze gegevens te analyseren kunnen wijzigingen worden gedaan, indien nodig. Controle op gewicht kan essentieel zijn, of dat nu gaat om de gezondheid van iemand, het beladen van vracht of het verzenden van pakketten.

Door draadloos verbonden weegschalen zijn bedrijven beter in staat om de gegevens te bekijken zonder er fysiek in aanraking mee te komen. Deze gegevens kunnen eenvoudig worden verwerkt in tabellen en grafieken. Deze beschikbare informatie geeft u de mogelijkheid om weloverwogen beslissingen te maken. Dit komt ten goede aan de controle van kwaliteit, efficiëntie, automatisering, verspilling van goederen, onderhoud en kostenreductie.

Het voordeel van een dynamische weegschaal

Een dynamische weegschaal weegt een bepaald object wanneer het in beweging is. Dit werkt door de combinatie van een beweging sensor en een sensor voor metingen van gewicht. Dit kan heel handig zijn wanneer u bijvoorbeeld een wagenpark heeft. Een dynamische weegschaal is veel efficiënter dan een continue weegschaal; er is geen handmatige bediening meer vereist.

Werkt u in een industrie waar metingen van gewicht worden gedaan op bewegende objecten? Dan is een dynamische weegschaal de perfecte oplossing voor u.

Metingen van gewicht van bagage en passagiers

Ook in de luchtvaart is het van groot belang om metingen van gewicht uit te voeren. Iedereen weet dat de bagage tijdens het inchecken wordt gewogen. Dit is van belang omdat het gewicht van een vliegtuig onder andere bepaalt hoeveel brandstof er in het vliegtuig moet. Meer gewicht betekent nu eenmaal meer brandstof en meer kosten. Brandstofkosten liggen ook in de luchtvaart hoog, bovendien is het ook voor de luchtvaart van belang om de CO2-uitstoot te verlagen.

Dit is de reden waarom er in de luchtvaart wordt gesproken over de plannen om passagiers te gaan wegen. Zodoende krijgt de maatschappij een veel beter en betrouwbaar beeld van het totale gewicht. Op zo’n manier kan de maatschappij exact uitrekenen hoeveel brandstof er nodig is. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk.

Natuurlijk zullen de maatschappijen u niet vragen om in bijzijn van iedereen naast uw bagage te gaan staan. Een discrete IoT-oplossing die metingen uitvoert op uw gewicht kan daarop het antwoord zijn. Een meting van gewicht die onmiddellijk, maar discreet, in data aan de maatschappij geleverd wordt.

gewicht metingen industrie

Metingen van gewicht in terminals en machine-industrie

Tijdens het laden en lossen van goederen kan een gewichtsmeting via een IoT-oplossing van grote waarde zijn. Door nieuwe technologieën kunnen weegschalen op hoge snelheden materialen en goederen nauwkeurig afmeten. Dit zorgt voor een betere beheersing van alle goederen; menselijke fouten kunnen hierdoor worden verminderd.

Ook in de machine-industrie worden steeds meer IoT-oplossingen toegepast. Zo worden bijvoorbeeld laders voorzien van weeg technologie, deze systemen geven de bestuurder continu informatie over het proces. Dit zorgt ervoor dat een vrachtwagen iedere keer geladen wordt met het juiste gewicht.

U kunt veel efficiënter werken wanneer u de mogelijkheid heeft om constant nauwkeurig te kunnen laden. Dit zorgt voor bovendien voor meer productiviteit. U medewerkers kunnen eenvoudig realtime gegevens inzien die accuraat zijn.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!