We hebben een nieuw tijdperk bereikt, ook als we het hebben over gebouwen. Onderdak bieden en ons warm en droog houden was jarenlang het grootste doel van een huis of kantoor. Tegenwoordig moet een gebouw alle diensten leveren die wij als gebruikers wensen. Dankzij de razendsnelle evolutie van de technologie kunnen deze wensen vervuld worden. Gebouwen moeten de gebruikers niet alleen maximaal comfort brengen, een gebouw moet ook zo zuinig, milieuvriendelijk en efficiënt mogelijk zijn. Ondanks al deze wensen is het doel om tijdens de levensduur van een gebouw de kosten zo laag mogelijk te houden.

Juist door gebouwen slimmer te maken kan het juiste evenwicht gevonden worden tussen deze doelen. De tijd van slimme gebouwen is daarom aangebroken.

Wat is een slim gebouw?

In een slim gebouw wordt gebruik gemaakt van technologie om gegevens te delen over de systemen die plaatsvinden in een gebouw. Na het analyseren van deze gegevens kunnen bepaalde processen geautomatiseerd worden. U kunt dan denken aan beveiliging, verwarming en verlichting. Het doel is om een gebouw zo optimaal mogelijk te gebruiken op gebied van comfort, duurzaamheid en efficiëntie.

Een beheerder van een gebouw heeft jaarlijks flinke kosten. Vanzelfsprekend zijn deze onafwendbaar en noodzakelijk om een gebouw draaiend te houden, maar helaas wordt er vaak veel geld verspild. Lampen blijven branden zonder dat het nodig is, ruimtes worden onnodig verwarmd of geventileerd, zo zijn er veel voorbeelden te noemen van verspilling. Eén van de grote doelen van een slim gebouw is om deze kosten te besparen. Een gebouw slimmer maken noemt men ook wel gebouw automatiseringen.

gebouw automatiseringen

Gebouw automatiseringen

Sinds de opkomst van het Internet of Things en zijn enorme mogelijkheden komen er steeds meer bedrijven die aan gebouw automatiseringen doen. Dit zijn bedrijven die installaties ontwerpen en plaatsen in gebouwen. Niet alleen nieuwbouw projecten worden slimmer gebouwd, ook steeds meer eigenaren en beheerders van oudere panden kiezen ervoor om het gebouw te laten automatiseren.

Niet alleen het ontwerpen en plaatsen van deze installaties is belangrijk om een gebouw slimmer te maken, een ander belangrijk aspect is het onderhoud.

Onderhoudstoepassingen voor gebouw automatiseringen

De installaties die gebruikt worden voor intelligente gebouw automatisering worden steeds complexer. De prestaties van deze installaties moeten optimaal zijn, om dit te kunnen bereiken moeten de juiste meet- en regelsystemen aangebracht worden. Wanneer de regelingen en metingen kloppen dan is het comfort in het gebouw optimaal, de installaties presteren naar wens en het verbruik van energie is zo laag mogelijk.

Om dit te kunnen bereiken zijn verschillende toepassingen van onderhoud nodig. Zo dienen alle installaties regelmatig onderhouden en gecontroleerd te worden volgens een periodiek systeem. Tijdens dit onderhoud zou regulier onderhoud gepleegd moeten worden zoals het afstellen van pompen en kleppen. Maar er zou ook gekeken moeten worden of alle meters optimaal ingesteld zijn, of alle software up-to-date is en of storingen nog automatisch gemeld worden.

Om deze storingen te laten melden kan gebruik gemaakt worden van voorspellend onderhoud door middel van een IoT-toepassing.

Voorspellend onderhoud met een IoT-toepassing

Het uitvoeren van onderhoud is van groot belang bij gebouw automatiseringen. Om alle systemen in een gebouw optimaal te laten draaien is regelmatig onderhoud vereist. Helaas kan een onderhoudsmedewerker niet constant lijfelijk aanwezig zijn om alle systemen in de gaten houden. Sensoren bieden hiervoor de oplossing.

Om een kritisch onderdeel van een installatie te monitoren wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van IoT-sensoren. Deze monitoren continu de omgeving van een bepaald proces. Vinden hier veranderingen plaats dan wordt dit geconstateerd en in real-time gemeld via een rechtstreekse internetverbinding. De onderhoudsmedewerker kan na het ontvangen van deze melding onmiddellijk onderhoud plegen. Onderhoud dat gepleegd wordt door middel van een IoT-sensor wordt voorspellend onderhoud genoemd. De sensor voorspelt namelijk storingen voordat deze plaatsvinden.

De Thingsway

De Thingsway is een Internet of Things sensor dat ingezet wordt voor voorspellend onderhoud. Bepaalde systemen zijn kritisch in een gebouw dat geautomatiseerd is, daarom moet er regelmatig onderhoud aan gepleegd worden. Deze installaties kunt u laten monitoren door de Thingsway.

Het grote voordeel van de Thingsway is zijn snelle inzetbaarheid. Ontwikkelaar Salland Electronics kan u al in een dag voorzien van een Thingsway. Het basisproduct wordt razendsnel aan uw wensen aangepast. Deze sensor kan u helpen om voorspellend onderhoud uit te voeren. Zo wordt niet alleen het gebouw slimmer en effectiever, maar ook de onderhoudstoepassingen.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!