Door veel managers op het hoogste niveau wordt onderhoud slechts beschouwd als een kostenpost. Daarom worden er door onderhoudsmanagers vaak nieuwe manieren gezocht om de kosten te verlagen. Een kleiner budget zorgt vaak voor een kleiner onderhoudsteam, wat de werkdruk steeds meer vergroot op de leden van dit team. Gelukkig bestaan er een aantal manieren waarop u deze druk kunt weghalen. Daardoor behoudt u onderhoudspersoneel die gemotiveerd en efficiënt blijven werken.

Hoe kunt u de druk op onderhoudspersoneel wegnemen?

Het eerste wat u kunt doen om de druk weg te halen bij het onderhoudspersoneel is door te zorgen voor een preventief onderhoudsschema dat in balans is en daarmee effectief. Het opstellen hiervan kan soms moeilijker zijn dan u denkt. Het is belangrijk dat het schema gebaseerd is op accurate gegevens. Tevens moeten uw beschikbare middelen objectief bekeken worden.

Voor een effectief preventief onderhoudsschema heeft u onderhoudsdoelen nodig, daarnaast moet u een goede strategie hebben om deze doelen te bereiken. U dient accurate gegevens te hebben van uw activa en inventaris. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wie het meest geschikt is voor welke taak en deze toe te wijzen. Teveel preventief werk inplannen is een valkuil die u het best kunt vermijden. Dit kunt u doen door uw onderhoudsplan te verfijnen met goede hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld software.

Als manager is het noodzakelijk om goed te luisteren wanneer onderhoudspersoneel naar u toe komt met vragen of suggesties. Het kan zijn dat een medewerker een goed idee heeft hoe het uitvoeren van een taak vereenvoudigd kan worden, of hoe er efficiënter omgegaan kan worden met de voorraad. Medewerkers die moeite doen om u feedback te geven zullen meer waardering voelen wanneer dit serieus genomen wordt. Uiteindelijk zal dit de motivatie van de medewerker ten goede komen.

Uw onderhoudspersoneel zal regelmatig onregelmatigheden opmerken en daardoor voor nuttige gegevens zorgen. Wat hun daarbij kan assisteren zijn hulpmiddelen zoals onderhoudssoftware en sensoren.

Verlaag de druk op uw onderhoudspersoneel met sensoren

Preventief onderhoud is één van de beste manieren om uitval en storingen van machines te voorkomen. Door deze regelmatig te onderwerpen aan inspectie kunt u problemen voor zijn, zoals bijvoorbeeld slijtage en ingrijpen waar nodig. Om de druk bij uw onderhoudspersoneel weg te nemen kunt u ook kiezen voor een ander soort onderhoud, namelijk conditie gestuurd onderhoud. Dat wil zeggen dat het onderhoudsteam pas aangestuurd wordt wanneer dit echt nodig is.

Voor een optimale werking zijn bepaalde factoren nodig, dat geldt voor machines maar ook voor objecten zoals bijvoorbeeld een dakgoot. Uitval, storing of schade kan plaatsvinden wanneer een machine te heet wordt, of wanneer een dakgoot niet doorstroomt. Om deze indicaties vast te stellen kunt u natuurlijk preventieve inspecties doen, maar het werkt veel effectiever door middel van sensoren.

Bij het Internet of Things wordt veel gebruik gemaakt van sensoren. Deze sensoren monitoren continu veranderingen in de omgeving, zoals warmte, druk of beweging. Wanneer een verandering plaats vindt dan registreert de sensor dit, via een rechtstreekse internetverbinding wordt deze verandering gemeld. U ontvangt deze melding en kan ingrijpen voordat een storing, uitval of eventuele schade optreedt.

De Thingsway, een Internet of Things-sensor

Een Iot-oplossing kan u helpen om de druk bij uw onderhoudspersoneel weg te nemen. De Thingsway is zo’n Iot-oplossing, ontwikkeld door Salland Electronics. Deze sensor is voor veel verschillende toepassingen inzetbaar. Het grote voordeel is dat de Thingsway zeer snel aangepast wordt op uw wensen. Binnen een dag kunt u al voorzien zijn van een sensor inclusief internetverbinding.

Het basismodel kan aangepast worden op gebied van behuizing, aansluiting en natuurlijk de geschikte sensor om veranderingen in de omgeving te meten.

onderhoud en maintenaice

Wat zijn de voordelen van de druk weghalen?

De voordelen van het wegnemen van de druk op onderhoudspersoneel zijn enorm. Ten eerste zijn er de voordelen voor de werknemers. Deze zullen meer balans hebben in hun schema, daardoor zullen ze gemotiveerder en uitgerust aan het werk gaan. Dat zal de kwaliteit, veiligheid en efficiëntie van het werken verhogen. Dit zal van invloed zijn op de efficiëntie van het gehele bedrijf. Machines en activa die goed werken zorgen voor meer werkplezier en productiviteit.

Het bedrijf zal verder profiteren van de lagere kosten voor onderhoud.

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!