Wat als een onderdeel u zelf kan vertellen wanneer het moet worden gerepareerd of vervangen? Dankzij een continue verzameling van gegevens, monitoring en toepassing van geavanceerde analyses kan dit. Voorspellend onderhoud biedt bedrijven de mogelijkheid om de betrouwbaarheid te verhogen en de operationele efficiëntie te verbeteren. De ontwikkeling van het Internet-of-Things gaat razendsnel. Industriële machines worden gemonitord door middel van sensoren, deze zijn voorzien van een directe internetverbinding. De door de sensoren verzamelde data wordt hierna in de cloud geanalyseerd. Het is een soort industrieel internet dat bedrijven kansen biedt voor enorme winsten op gebied van productiviteit.

De machines die worden uitgerust met een groeiend aantal elektronische sensoren kunnen veel meer zien, horen en voelen dan ooit tevoren. Deze enorme hoeveelheden gegevens moeten worden geanalyseerd, dit wordt gedaan door middel van geavanceerde algoritmen. Deze algoritmen zorgen voor inzichten die bedrijven in staat stellen om machines of processen op geheel nieuwe en efficiëntere manieren te gebruiken. Voorspellend onderhoud kan worden uitgevoerd wanneer dit echt nodig is.

De voordelen van voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud is een manier van een proactief onderhoudsplan. Voorheen werd voorspellend onderhoud gedaan op basis van metingen en gegevens van periodiek onderhoud, historische gegevens van storingen en gebruiksaanwijzingen van fabrikanten. Aan de hand van deze verzamelde gegevens kon een redelijke voorspelling worden gedaan wanneer een machine of object onderhoud nodig had. Dit had echter een groot nadeel, het gaat in dit geval namelijk om voorspellingen uit het verleden, op basis van relatief weinig gegevens.

Een ander soort voorspellend onderhoud heeft zijn intrede gedaan dankzij de opkomst van het Internet-of-Things. Een IoT-toepassing is een apparaat dat gebruik maakt van sensoren in combinatie met een rechtstreekse internetverbinding. Dit geeft de mogelijkheid om apparaten, maar ook objecten en processen, continu te laten monitoren. Het monitoren heeft twee grote voordelen; ten eerste geeft het u de mogelijkheid om een storing voor te zijn. De IoT-toepassing geeft u een waarschuwing voordat een probleem zich voordoet. Het andere voordeel is dat het continu monitoren zorgt voor enorm veel data. Zoveel gegevens bieden u de kans om een veel beter beeld te krijgen van de werking van een machine of proces.

Analyse van maintenance data

De gegevens die verkregen worden via het monitoren van een machine of proces kunt u zien als maintenance data. De IoT-toepassing vormt een deel van uw onderhoudsteam of het maintenance bedrijf wat u inhuurt. De sensoren zorgen voor de monitoring en sturen de gegevens door via de internetverbinding. Het analyseren van de maintenance data kan het best worden gedaan via software en zogenaamde algoritmen. Hiermee kan de optimale werking van een machine of proces worden bepaald. Dit geeft een bedrijf de mogelijkheid om de efficiëntie te vergroten en kosten te besparen. Machines, onderdelen en grondstoffen kunnen maximaal worden benut.

De Thingsway

De Thingsway is een IoT-apparaat dat op vele gebieden kan worden ingezet. De Thingsway is een basisproduct dat zeer snel aan te passen is op de wensen van een bedrijf. De aanpassingen die gedaan moeten worden liggen op het gebied van behuizing, montering en de benodigde sensoren. Elk proces heeft namelijk een andere sensor nodig.

De Thingsway is ontwikkeld door Salland Electronics, zij kunnen u binnen een dag voorzien van een IoT-sensor, inclusief internetverbinding. Zodoende kunt u een analyse van maintenance data uitvoeren. Dit geeft ook u de kans om aan voorspellend onderhoud te doen. Bovendien biedt het u de mogelijkheid om kosten te besparen en de efficiëntie naar een hoger plan te tillen.

onderhoud en maintenaice

Vrijblijvend contact

Met het IoT ThingsWay producten en diensten portfolio is een totaalpakket gerealiseerd van sensor tot en met cloud om snel en eenvoudig IoT projecten voor preventief onderhoud te implementeren. De onderdelen bestaan uit een hardware platform, connectivity via het mobiele telecommunicatie netwerk en een cloud dienst. Omdat het een platform is en geen standaard oplossing is het eenvoudig aan te passen voor integratie met bestaande producten en/of installaties. Heeft u vragen of  bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!